MIRO KRALJEVIĆ:

U Pologu smo pokazali tko smo i za koje vrijednosti se valja boriti

07.05.2020.
u 08:31

Početkom svibnja u Širokom Brijegu tradicionalno se održava manifestacija Svibanjska sjećanja, kojom se obilježava godišnjica smrti Gojka Šuška i obljetnica zaustavljanja tenkovske kolone u Pologu. Taj dan, 7. svibnja, proglašen je i Danom branitelja Grada Širokog Brijega. No, zbog mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa ta manifestacija neće se moći održati na tradicionalan način. Povod je to za intervju s Mirom Kraljevićem, gradonačelnikom Širokog Brijega, koji ističe:

- Tradicionalno, već godinama, obilježavali smo manifestaciju Svibanjska sjećanja, kroz koju smo se sjećali lika i djela Gojka Šuška i obljetnice zaustavljanja tenkova. Zaustavljanje te tenkovske kolone u Pologu jedan je od važnijih događaja u bližoj povijesti. U Pologu smo u svibnju 1991. godine pokazali tko smo i za koje se vrijednosti valja boriti. Ove godine pandemija koronavirusa zaustavila nas je u tradicionalnom obilježavanju i sjećanju na ove događaje. Međutim, ne smijemo zaboraviti posebno naše branitelje koji su dali život za našu slobodu. Zbog toga smo i 7. svibnja proglasili Danom hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega. Svima koji su položili živote na oltar domovine neka je laka hrvatska zemlja!

 

Što vama, gradskoj vlasti i čitavom Širokom Brijegu znače lik i djelo Širokobriježanina Gojka Šuška, hrvatskog ratnog ministra obrane?

- Gojko Šušak naš je Širokobriježanin i ponosni smo na njega. Na samome početku rata stavio se na raspolaganje i bio čovjek od maksimalnog povjerenja predsjedniku Tuđmanu. Mnogi su ga osporavali, a odigrao je jednu od najvećih uloga u stvaranju hrvatske države. Bio je ratni ministar, drugi čovjek države koja je vapila za slobodom. Njegove zasluge najviše se vide u ustroju hrvatske vojske. Kao ratni ministar dao je velik doprinos u ustrojavanju, jačanju i stvaranju oružanih snaga. Samim time, njegova uloga u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske neprocjenjiva je. Veliku je ulogu odigrao i u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice. Akcija “Oluja” omogućila je spašavanje bihaćkog džepa, oslobađanje dijela BiH, zaustavljanje rata u BiH, uspostavljanje mira i Daytonskog sporazuma. Gojku Šušku, našem Goji, kako ga mi Širokobriježani doživljavamo i znamo, za sve to pripadaju goleme zasluge, s čim se slažu i eminentni povjesničari.

 

Kako ste osobno doživjeli zaustavljanje tenkovske kolone u Pologu?

- I tada sam aktivno sudjelovao u političkom životu u Širokom Brijegu. Bio sam član prve demokratski izabrane skupštine. Skupština je zasjedala baš na taj dan kada je javljeno kako su tenkovi krenuli iz Mostara. Ista je prekinuta, a predsjednik Anđelko Mikulić obratio se narodu ispred zgrade Općine. Poručio je da postupimo po savjesti i tako smo i učinili. Cilj je bio zaustaviti tenkovsku kolonu na bilo koji način. I zaustavljena je. Odlučnost i zajedništvo bile su na najvišoj razini.

 

Što je taj hrabri i odvažni čin Širokobriježana i žitelja ostalih hercegovačkih mjesta značio u kontekstu tadašnjih političkih zbivanja i okolnosti?

- Ne razmišljajući o mogućim posljedicama, nego samo želeći obraniti svoj dom i rodnu grudu, goloruki Širokobriježani i Hrvati iz okolnih mjesta stali su ispred tada četvrte vojne sile u svijetu. Može se reći kako je sve počelo u Širokom Brijegu, a povijest rata svi dobro znamo. Uistinu, bio je to hrabar čin. Nitko nije želio rat, nego samo pravo na slobodu i opstojnost hrvatskog naroda. Kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Situacija u bivšoj državi već je tada bila napeta, a ovaj odvažan čin sam po sebi govorio je i usmjerio puno toga. Svi su se pitali odakle tolika hrabrost golorukom narodu stati ispred vojne sile. Također, postojao je i strah kako će to završiti. Ali poruke naroda bile su jasne, željeli smo mir, ali i slobodu po svaku cijenu. Trodnevna događanja u Pologu u velikoj mjeri su usmjerila tijek povijesti i ukazala na nemoć oružja pred moći volje jednog naroda za slobodom i pravdom. Međutim, kada povučemo paralelu s današnjim vremenima, vidimo kako se još borimo za ta ista prava. Tada smo bili u okovima Jugoslavije, a danas imamo Bosnu i Hercegovinu u kojoj većinski narod želi ugušiti naša prava i slobode.

 

Prošlo je gotovo četvrt stoljeća od uspostavljanja mira u BiH i Daytonskog sporazuma. Koliko je, po vašem mišljenju, Široki Brijeg napredovao u ukupnom društvenom, gospodarskom, kulturnom i sportskom pogledu?

- Široki Brijeg danas je središte i u društvenom, gospodarskom, kulturnom i sportskom pogledu. Nije to obična floskula, za to imamo i pokazatelje. Prije rata imali smo 3500 zaposlenih, a danas je ta brojka gotovo osam tisuća. Gospodarska slika Širokog Brijega u potpunosti je izmijenjena i danas smo jedna od najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u BiH. Naši gospodarstvenici kontinuirano ulažu sredstva u svoje pogone, poslovne jedinice i na taj način podižu kvalitetu života u Širokom Brijegu. Ekonomski pokazatelji dokaz su tome. Prema njima, svake godine imamo rast prihoda i dobiti, što je dobar ulog i za budućnost. Zaposlenost u Širokom Brijegu na najvećoj je, povijesnoj razini. Naša uloga u svemu tome je osigurati uvjete i mogućnosti kroz komunalnu infrastrukturu i razvoj industrijskih zona. Kulturna i društvena scena u Širokom Brijegu je zaista bogata. Mnoštvo događaja našim žiteljima ostavlja mogućnost da svatko pronađe nešto za sebe. Mi smo i sportski grad, a dva naša najveća kluba napravila su najveće promocije za Široki Brijeg i Bosnu i Hercegovinu. Nemojmo zaboraviti ni manje klubove i individualne sportove koji su pronijeli ime Širokog Brijega diljem Europe i svijeta i donijeli medalje u naš grad.

 

Na mjestu načelnika, odnosno gradonačelnika, već ste 16 godina. Koliko ste zadovoljni razvojem Širokog Brijega u vrijeme vaših mandata?

- Na mjestu načelnika, odnosno gradonačelnika, nepunih sam 16 godina. Mogu slobodno reći kako sam zadovoljan razvojem Širokog Brijega, u svakom smislu. Odrađeno je puno projekata, uložena su milijunska sredstva kako bi se naš grad razvijao. Slika Širokog Brijega je drukčija.

 

Je li se moglo više?

- Naravno. Uvijek se može više i bolje. Ne možemo reći da smo napravili sve, ali smo izvukli maksimum. Možemo reći da smo radili i gradili u skladu s našim mogućnostima. Zatekli smo dugove po svim osnovama. Proračun je iznosio sedam do osam milijuna KM, a danas je izvršenje proračuna u iznosu od 16 milijuna KM. Mislim da to i naši građani vide. Uvijek smo radili za dobrobit Širokog Brijega i svih Širokobriježana. Tako ćemo i nastaviti.

 

U posljednje dvije-tri godine Široki Brijeg može se pohvaliti nekim novim projektima.

- Posljednjih godina završili smo veliki broj projekta čija se vrijednost mjeri u milijunima. Radimo u kontinuitetu. Naša ulaganja najviše se odnose na komunalnu infrastrukturu. Izgradili smo kilometre vodovodne mreže, kanalizacijskog sustava, rekonstruirali veliki broj lokalnih prometnica, školskih objekata, uredili Borak i jedan dio središta grada, razvijali industrijske zone… Međutim, nismo stali. Naša ulaganja se nastavljaju.

 

Koliko je pandemija koronavirusa usporila neke projekte u gradu?

- Pandemija koronavirusa usporila je cijeli svijet, pa i našu sredinu. Ali mogu reći kako nije puno utjecala na naše projekte. Vjerujemo kako ćemo uspjeti završiti sve kako smo i planirali.

Neki su se infrastrukturni projekti nastavili unatoč pandemiji koronavirusa, kao što su projekti vodovoda u Knešpolju, Visokoj Glavici, Ljubotićima, Dobrkovićima…

Nastavljeni su radovi na vodoopskrbnoj mreži. Prošle godine u rad je pušten vodovod Buhovo, u Biogracima i Privalju izvedena su poboljšanja vodovodne mreže. U ovoj godini nastavljeno je sa svim započetim projektima izgradnje vodovoda u mjesnim zajednicama, kao i s projektima komunalne infrastrukture. Za mjesne zajednice Ljubotići i Dobrkovići osigurana su sredstva i potpisani su ugovori za izvođenje radova. Vrijednost radova u prvoj fazi u MZ Ljubotići iznosi 565.018 KM s PDV-om, dok je za Dobrkoviće potpisan ugovor u vrijednosti od 906.750 KM s PDV-om. Unatoč pandemiji, radovi na projektima vodovoda u Ljubotićima i Knešpolju se nastavljaju. Vrijednost radova na vodovodu u Knešpolju iznosi gotovo 270.000 KM s PDV-om.

 

Vidimo da se počelo raditi na projektu Duhanske stanice. Možete li nam kazati nešto konkretnije o tom projektu?

- Manjim projektnim aktivnostima stvoren je veliki broj parkirnih mjesta na prostoru Duhanske stanice, a uklonjen je dio ruševnih objekata. Nastavit ćemo s manjim aktivnostima, uklanjanjem dijelova objekata koji ugrožavaju sigurnost građana. Prostor Duhanske stanice jedinstvena je cjelina, namijenjena za razne javne objekte i sadržaje javnog karaktera. U tijeku je izrada detaljnoga plana projekta Duhanske stanice. Možemo reći kako je ovo velika investicija i bit će potrebno pronaći financijska sredstva sa svih strana.

 

Građane zanima i to postoje li u dogledno vrijeme mogućnosti da se saniraju ruševni objekti u samom središtu grada i nadomak autobusnog kolodvora?

- Imamo cilj urediti središte grada i sanirati ruševne objekte. Pokušavamo pronaći rješenje. Problemi sa saniranjem uvelike su otežani jer su svi ti objekti u privatnom vlasništvu. Vjerujemo kako će se postići kompromis na dobrobit svih.

 

Pročistač za vodu jedan je od važnijih infrastrukturnih objekata u Širokom Brijegu. Čujemo da taj projekt treba što više ubrzati.  

- Započela je i realizacija projekta izgradnje pročistača otpadnih voda. Ukupna vrijednost ovoga projekta je 2,705.172 eura bez PDV-a, a financiranje je osigurano kreditnim i grant sredstvima. Ovaj vrijedan i kapitalni projekt trebao bi biti završen krajem ove ili početkom iduće godine. Imali smo određenih poteškoća s viših razina glede izbora nadzora. To je sad riješeno. Vjerujemo kako ćemo ubrzati izgradnju ovog kapitalnog i važnog projekta za Široki Brijeg.

 

Sve se više nameće potreba izgradnje kružnog toka kod nove školske zgrade na Pecari?

- Taj projekt planiramo odraditi. Već smo bili krenuli u određene aktivnosti, ali su nas usporili imovinsko-pravni odnosi. Pokušavamo pronaći sredstva kako bismo zatvorili cijelu financijsku konstrukciju. Vjerujem kako će to biti u što kraćem roku.

 

Gradsko vijeće usvojilo je niz mjera za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

- Na prošloj sjednici Gradskog vijeća jedna o glavnih točaka bila je kako ublažiti posljedice ove pandemije koronavirusa koja je utjecala i na lokalno gospodarstvo. Donijeli smo niz mjera koje će pomoći lokalnim poduzetnicima, prvenstveno onima kojima je bio, ili još uvijek jest, zabranjen rad odlukama Stožera civilne zaštite. U prvom redu želimo ih osloboditi poreza i naknada koje su u našoj nadležnosti. Također, odgodili smo sve ovršne postupke i prisilnu naplatu od Grada, a omogućili smo i plaćanje obveza u mjesečnim obrocima. Osigurali smo i naknadu plaće u iznosu od 300 KM svim zaposlenicima u poslovnim subjektima kojima je obustavljen rad. Učinili smo sve u našoj moći da pomognemo koliko je to moguće. Naravno, određene mjere realizirat će se i s viših razina.

 

Kakve će, po vašem mišljenju, biti posljedice ove pandemije u Širokom i šire?

- Posljedice pandemije koronavirusa osjetit ćemo svi. Problemi su i na globalnoj razini. U prvom redu bilo je važno očuvati zdravlje. Mislim da se to u dobroj mjeri uspjelo. Morat ćemo biti oprezni još jedno vrijeme i pridržavati se osnovnih mjera. Sada je potrebno okrenuti se oporavku gospodarstva. Zato smo i mi s lokalne razine donijeli određene mjere koje će, vjerujemo, pomoći našim lokalnim poduzetnicima.

 

U 2018. godini širokobriješki gospodarski subjekti ostvarili su prihod od oko milijardu i pol KM te dobit veću od sto milijuna KM. Imate li neke podatke za 2019. godinu te kakve su prognoze za ovu godinu s obzirom na pandemiju koronavirusa?

- Na susretu s gospodarstvenicima prikazali smo određene gospodarske pokazatelje s osvrtom na prethodno razdoblje. Činjenica je kako širokobriješko gospodarstvo raste iz godine u godinu, a to se vidi po prihodima i dobiti naših poduzetnika. Naravno, dokaz tome je i broj zaposlenih koji iznosi nešto manje od osam tisuća. Podaci za 2019. godinu također pokazuju pozitivne trendove rasta i razvoja gospodarstva. Nadamo se kako ćemo se izboriti s pandemijom koronavirusa kako bismo u budućnosti imali ovako pozitivne brojke.

 

Predsjednik ste NK Široki Brijeg, mnoge navijače zanima kakvo je stanje u klubu.

- Stanje u klubu je dobro. Kriza je potresla cijeli nogometni svijet, pa tako i nas. Morat ćemo rezati određene troškove. Cilj nam je zadržati sponzore i imati financijski zdrav klub. Prema odlukama Saveza, uskoro se počinje s treninzima. Sezona bi se trebala nastaviti i završiti na travnjaku. Takvi su planovi, nadam se da će situacija biti povoljna. Pokušat ćemo izboriti Europu.

 

Najesen su predviđeni lokalni izbori. Hoćete li ponovno biti kandidat za gradonačelnika Širokog Brijega i kakav rezultat očekuje Gradski odbor HDZ-a BiH, čiji ste predsjednik?

- Lokalni izbori bili su planirani najesen. Bar je bilo tako. Međutim, uvelike će situacija s virusom dirigirati izborne aktivnosti. Gradski odbor HDZ-a BiH Široki Brijeg u potpunosti je spreman na izbore, bili oni najesen ili u nekom drugom vremenu. Ako bude izbora, donijet ćemo na stranačkim tijelima odluke o svim kandidatima.

 

Imate li neku poruku sugrađanima?

- U svome djelovanju imao sam dobru i korektnu komunikaciju s građanima Širokog Brijega. Imamo uzajamno povjerenje. Građani imaju razloga za to što su mi dali povjerenje četiri puta. Uvijek sam se trudio biti na raspolaganju našim Širokobriježanima. Ovom prilikom zahvaljujem na povjerenju i dobroj suradnji. Smatram da Široki Brijeg ima budućnost jer smo uvijek znali dati odgovor na sve izazove. Nadam se da ćemo i u ovoj situaciji svi zajedno pronaći najbolje rješenje.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?