SARAJEVO

U ponedjeljak se biraju predsjednik i potpredsjednici FBiH

LIDIJA BRADARA
06.02.2015.
u 09:19

Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na svojoj je sjednici održanoj u srijedu, 4 veljače, osigurao potrebnih pet potpisa potpore Milanu Dunoviću iz DF-a kao kandidatu iz reda srpskog naroda za potpredsjednika FBiH. Dunovićevom kandidaturom kompletirana je zajednička lista kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Rok od dva dana

Na njoj su i Marinko Čavara, kandidat HDZ BiH za predsjednika Federacije BiH, koji je dobio jednoglasnu potporu Kluba hrvatskih izaslanika te Melika Mahmutbegović iz SDA, kandidatkinja za potpredsjednicu FBiH iz reda bošnjačkog naroda. Zajedničku listu kandidata za čelnike Federacije BiH u međuvremenu je ovjerilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, a od trenutka predaje, odnosno ovjere liste, teče rok od dva dana za podnošenje eventualnih žalbi. Rok istječe danas, 6 siječnja popodne, kada bi se izbor predsjednika i dva potpredsjednika, pod pretpostavkom da ne bude žalbi na nijednog od predloženih kandidata, mogao u najboljem slučaju naći pred zastupnicima oba doma Parlamenta FBiH. Upravo je zbog toga rukovodstvo oba doma, i Zastupničkog i Doma naroda, odlučilo sjednice sazvati za ponedjeljak, 9 veljače. Sjednica Zastupničkog doma sazvana je za 11 sati, dok bi Dom naroda trebao zasjedati u 13 sati, potvrdila nam je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH. “Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH odlučila sam sazvati za ponedjeljak umjesto za petak jer smatram nekorektnim staviti izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH na dnevni red sjednice koja bi mogla biti održana tek kasno popodne. Jednostavno, želim izbjeći proceduralne pogreške i čekanja“, objašnjava Bradara. Predsjedateljica Doma naroda je naglasila i kako je Klub hrvatskog naroda bio spreman proces imenovanja čelnika FBiH završiti još 15. siječnja na konstituirajućoj sjednici ovog Doma, odnosno njezinom prvom nastavku. “Klubovi i Hrvata i Bošnjaka svoj su posao davno završili. Kao što je svima poznato, čekao se dogovor unutar Kluba srpskog naroda”, objašnjava Bradara. Kandidate za predsjednika i dopredsjednike FBiH treba izglasati većina u Zastupničkom domu, a potom i većina u Domu naroda Parlamenta FBiH uključujući i većinu u sva tri nacionalna kluba. Prema najavama, čelnici FBiH trebali bi biti izabrani u ponedjeljak. Nakon toga slijede konzultacije novoizabranog predsjednika FBiH i potpredsjednika s kandidatom za federalnog premijera Fadilom Novalićem o sastavu nove federalne Vlade. Odmah nakon izbora predsjednika i dopredsjednika FBiH, Predsjedništvo BiH trebalo bi imenovati i mandatara za sastav Vijeća ministara kojeg bi na sjednici sazvanoj za srijedu, 11. veljače, trebao potvrditi Zastupnički dom Parlamenta BiH. Kao što je poznato, kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH je Denis Zvizdić iz SDA.

Izvršna vlast

Dakle, izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH koji se očekuje u ponedjeljak trebao bi odblokirati proces uspostave vlasti u BiH te bi se nakon zakonodavne trebalo krenuti i s formiranjem izvršne vlasti. O brzini provedbe izbornih rezultata mišljenja su podijeljena. Dok jedni čelnike političkih stranaka optužuju za sporost u formiranju vlasti, drugi ističu kako je vlast, barem zakonodavna, formirana u rekordnom roku. Kao argument takvim tvrdnjama navode formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH koji je konstituiran 15. siječnja, nešto više od dva mjeseca nakon objave službenih rezultata općih izbora u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?