školstvo

U Posušju 2803 školarca, sve ih je manje u seoskim školama

07.09.2016.
u 09:00

Posuški je kraj zanimljiv i po kretanju broja školaraca nekada i sada. Ukupno su 2803 školarca u općini Posušje, a najviše ih je u OŠ Ivana Mažuranića, čak 1363 učenika s područnim odjelima Vinjani (43), Čitluk (52), Batin (26), a u Tribistovu tek četiri osnovca. Središnja OŠ Ivana Mažuranića trenutačno je u velikim radovima, što svi u Posušju pozdravljaju. Ono što je posebice zanimljivo je kretanje broja školaraca u OŠ Franice Dall’era u Viru.

Nastavu ove školske godine pohađaju ukupno 123 učenika, u središnjoj školi su tek 83, u područnoj Dubrave 28, a u Zagorju 12 učenika. I ova škola je u fazi velike rekonstrukcije. Pri otkrivanju biste bivšoj učiteljici Franici, ravnateljica Mirjana Mikulić je spomenula kako je nekada u virskom kraju bilo blizu tisuću osnovaca. U OŠ “Vranić” ukupno je 165 učenika (81 u matičnoj), u područnoj Broćanac (28), a u P. Gracu (56).

U središnjoj OŠ u Rakitnu su 194 osnovca, a u područnoj Sutina tek 26 njih. U tom kraju je bilo oko 700 osnovaca. Na školskoj zgradi je jako puno odrađeno kako bi se stvorili bolji uvjeti rada.

U dvije srednje škole ukupno je 913 srednjoškolaca - u Gimnaziji fra Grge Martića su 372 gimnazijalca, a Srednja strukovna škola ima 541 učenika. I zgrada posuških srednjih škola je u rekonstrukciji, pa su tako zamijenjeni svi stari otvori na cijeloj zgradi te je postavljena fasada. U Posušju se gradi nova školska zgrada. Odaslani su javni pozivi svim sudionicima u prometu jer se na cestama i ulicama nalazi veliki broj djece. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?