Projekt “Ekozona”

U Posušju se uvelike radi i na podizanju ekološke svijesti najmlađih

Foto: Udruga Apollo
1/2
17.12.2019.
u 16:39

Tijekom završetka prvih u BiH sveobuhvatnih ekoloških edukacija mladi iz Udruge za promicanje kulture Apollo u Posušju pripremili su projektnu ideju i viziju ekoprojekta “Ekozona” koji će se odvijati u šest faza, a paralelno provode od početka listopada ove godine i trajat će do 1. lipnja 2020. godine. Nakon osnovnih škola svakako su primarna skupina djeca vrtićke dobi za koje je koncipiran poseban pristup shodno uzrastu i pedagogiji kroz predavanja, prikaz filma i interaktivnu nastavu, koji se baziraju na recentnim istraživanjima i stručnoj literaturi, a temeljna knjiga je “Čovjek i okoliš” dr. Nevenka Hercega, Svjetlane Stanić-Koštroman i Marija Šiljega, piše Večernji list BiH. 

Teorija i praksa

Tu su i dijelovi koji će se provoditi u praksi - uklanjanje divljih deponija, čišćenje prometnica, onečišćenih područja, uklanjanje otpada i sortiranje gdje je moguće. Tu su partnerstva i suradnja s Eko životom iz Tuzle, drugim operaterima i domaćim sakupljačima.

- Djeca žele učiti i traže sve više neformalnog obrazovanja što označava, nakon formalnog i neformalnog obrazovanja, njihovu kreirajuću energiju, sposobnost da koriste svoje talente, samoaktualizirajući koncept u intelektualnom i imaginacijskom procesu psihofizičkog sazrijevanja. Važno je istaknuti da su mladi roditelji, posebice oni koji imaju djecu do sedam godina starosti, vitalni stup društvene zajednice. Obitelj je izrazito važna kao i vrtići, škole, okružje, vršnjaci u svim procesima socijalizacije i enkulturacije. Nužnost učenja zdrave aksiologije štiti ne samo individuu već i čitavu društvenu zajednicu u zajedničkim naporima, radu i ustrajnosti, pitanja dužnosti, a ne samo pravima, što vodi zdravim integracijskim procesima svih društvenih struktura - kaže prof. Jozo Kolobarić, asistent socioloških znanosti Sveučilišta Hercegovina i suradnik Europske akademije znanosti i umjetnosti, voditelj ovoga projekt. Dodaje da su iskustva dosad i više nego odlična, povratne informacije i više nego zadovoljavajuće, posebno s povratnim informacijama konkretne ideje.

Tu je i dokumentarac

- Projekt “Ekozona” naišao je na potporu mladih, građana, tvrtki, određenih osoba iz političkih struktura... To je potvrda dugogodišnjeg rada u brojnim projektima udruge “Apollo”, ali i uzajamnog poštovanja partnera. Cijeli projekt bit će popraćen dokumentarnim filmom “Ekozona”, pri čemu će svi partneri i suradnici biti dio filma - dodaje prof. Kolobarić. Što se tiče zakonskih regulativa, projekt je ostvario sve preduvjete i skladu je sa Zakonom o zaštiti okoliša FBiH i LEAP-om općine Posušje. Potporu i pismenu suglasnost projekt je dobio od načelnika općine Posušje, za obrazovni dio Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, za terenski dio Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša ZHŽ-a. Prvi cilj u projektnoj dokumentaciji je podizanje ekološke – životne svijesti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?