tomislavgrad

U proizvodnju dizala tvrtka Metus uložit će 1,2 milijuna eura

28.07.2021.
u 07:59

Gospodarstvo općine Tomislavgrad bit će uskoro bogatije za iznimno vrijedan poslovno-proizvodni pogon. Riječ je o poslovno-proizvodnom pogonu tvrtke Metus, najveće hrvatske kompanije u segmentu dizala. Prošlog tjedna u industrijskoj zoni Vučilov brig svečano je položen kamen temeljac za novu tvornicu koja će omogućiti nova radna mjesta i zapošljavanje, što je jedan od najvažnijih uvjeta da mladi ljudi iz duvanjskoga kraja ne idu u tuđinu trbuhom za kruhom. Na parceli površine 10.300 m2 bit će izgrađen tvornički pogon od 2100 m2. Gradit će se u dvije faze - u prvoj fazi 1200 m2 i potom u drugoj 900 m2. Tržišne i poslovne prilike odredit će hoće li se druga faza raditi odmah ili nakon nekog vremena, piše Večernji list BiH.

Radna snaga

- Zbog velike potražnje za dizalima na tržištima Njemačke, Švedske, zemalja Beneluxa, Austrije, Hrvatske i općenito na europskim tržištima, odlučili smo proširiti proizvodne kapacitete otvaranjem poslovno-proizvodnoga pogona u BiH, konkretno u Tomislavgradu, zbog određenih prednosti. Prednosti su radna snaga, blizina tržišta Hrvatske, pogodnosti za ulaganje, a osim toga, mi smo već nekoliko godina kao tvrtka prisutni u BiH. U tom pogonu planiramo proizvodnju vlastitih dizala koja ćemo plasirati na tržišta Hrvatske, BiH i u druge europske zemlje. Osim proizvodnoga pogona, tu će biti sjedište Metusa za BiH, sjedište za servis i sjedište za montažu. U BiH već imamo 34 zaposlena radnika koja su vezana uz poslove i usluge montaže, a sad ćemo zaposliti još djelatnika u proizvodnji te još uredskoga osoblja, a dugoročni plan, prema pokazateljima iz Hrvatske, je da bismo mogli doći na 80 do 100 ukupno zaposlenih u BiH - predstavlja shemu i viziju nove Metusove tvornice dizala u Tomislavgradu Toni Rosančić, dipl. ing. strojarstva, izvršni direktor Metusa za BiH. Prema financijskoj konstrukciji, ukupno ulaganje bit će oko 1,200.000 eura. Općina Tomislavgrad dala je poticaj u obliku olakšice pri kupnji zemljišta. Trenutačno su zaposlili pet osoba koje su na obuci u Hrvatskoj, a prema sistematizaciji i potrebama, za početak bi u novootvorenom pogonu u Tomislavgradu bilo 15 do 20 zaposlenih. Uglavnom su to strojarska i elektrotehnička zanimanja - bravari, mehatroničari, CNC operateri, elektrotehničke struke te strojarski i inženjeri elektrotehnike. Tu će biti i škola montaže po uzoru na onu u Hrvatskoj. Bit će jedna učionica i dva prazna šahta (vozna okna) s materijalom za dizalo. Stari iskusni monteri držat će praktičnu nastavu i obuku mlađim kadrovima za montažu dizala. U planu je uspostaviti suradnju sa Srednjom strukovnom školom u Tomislavgradu. Širenjem posla broj djelatnika bi se povećavao. Građevinski radovi su u tijeku, plan je njihov završetak u prosincu i pokretanje proizvodnje.

Obiteljska tvrtka

Metus je obiteljska tvrtka, osnovao ju je 1994., zajedno s ocem, Tomislav Medić iz Zagreba, mladi poduzetnik hercegovačkih korijena. Njegov otac Stipe je iz Hamzića, u općini Čitluk, a majka Nevenka (djevojačko prezime Bojka) iz Vitine, Ljubuški. Poslovni uspjesi odveli su Metus i na druga tržišta. Uz RH i Njemačku, gdje im je glavnina posla, uspješno su realizirali projekte u Švedskoj, Austriji, Švicarskoj, zemljama Beneluxa, Meksiku, Peruu... Sjedište tvrtke je u Svetoj Nedelji, proizvodni pogon u Farkaševcu Samoborskom, uredi u BiH, Srbiji, Njemačkoj, Zagrebu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?