Kornica

U projektu uređenja crkve očekuju potporu ministarstva RS-a

04.01.2016.
u 07:00

Petar Lušo u Kornici pokrenuo gospodarstvo uzgoja stoke, zasadio voćnjak s nekoliko tisuća sadnica te zaposlio i druge povratnike

Malo katoličko mjesto u općini Bosanski Šamac, Kornica, oduvijek se uporno borilo za život i opstanak. - Selo je imalo 175 poljoprivrednih kućanstava, ali ne samo to, selo je od 1945. pa do kraja 1991. iznjedrilo i 29 fakultetski obrazovanih osoba, pričaju Korničani. I danas Kornica živi. Ponovno se iz pepela diže to pitomo posavsko selo opterećeno progonom i devastiranjem tijekom protekloga rata. Tjeraju tamu i vraćaju svjetlost.

Uređenje crkve

Predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a razgovarali su sa župnikom župe Žalosne Gospe u Čardaku Pavom Kopićem o značaju realizacije projekta uređenja unutrašnjosti crkve, u okviru kojeg je potrebno uraditi podne površine kao i ogradu oko crkve Sv. Josipa Radnika u Kornici. Nakon što je potpisan ugovor, sredstva za realizaciju projekta osigurat će Ministarstvo. Ministar Davor Čordaš izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo zajedno s vjernicima sudjeluje u obnovi crkve. Savjetnik ministra Pero Josipović je rekao da je najveći dio dosadašnjih radova na crkvi realiziran zahvaljujući donacijama povratnika.

Lušo pomaže Kornici

Nekoliko pojedinaca želi vratiti život u ovo malo posavsko mjesto. Svjesni su teške zadaće koju su sami sebi zadali, ali ustrajat će. Plodne korničke oranice sve više se obrađuje, selo čisti i uređuje, povratnici se angažiraju oko uzgoja stoke ili pak prerade voća i to u vlastitoj tvornici koju nemaju ni dosta veća mjesta Bosanske Posavine.

Petar Lušo je u Kornici pokrenuo gospodarstvo uzgoja stoke, zasadio je bogati voćnjak s nekoliko tisuću sadnica te zaposlio i druge povratnike, potaknuo je preradu voća u vlastitoj tvornici soka čiji je proizvod nagrađen 2014. godine medaljom na Gradačačkom sajmu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?