u okviru programa "Otvoreni parlament"

U prva tri mjeseca ove godine PSBiH posjetilo više od 500 gostiju

asd
05.04.2017.
u 12:00

Više od 500 učenika i studenata iz zemlje i inozemstva posjetilo je Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) u veljači i ožujku, u okviru programa "Otvoreni parlament".

Kroz program "Otvoreni parlament", koji realizira Odjel za odnose s javnošću PSBiH, prošlo je ukupno 547 posjetitelja, od kojih je bilo 146 stranih državljana iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Danske.

Među posjetiteljima, koji su se informirali o organizaciji rada i najvažnijim funkcijama PSBiH, zakonodavnom procesu, načinu donošenja odluka i sistemom glasanja na sjednicama oba doma PSBiH, kao i s izgledom sala i rasporedom sjedenja u salama, bili su, između ostalih, studenti Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i učenici iz tri srednje škole iz Sarajeva.

Gosti u PSBiH bili su i učenici dvije srednje škole iz Danske, a o radu i značaju najviše zakonodavne institucije u BiH informirali su se i studenti Durham univerziteta iz Velike Britanije, kao i grupa savjetnika za politička i ekonomska pitanja veleposlanstva Velike Britanije iz zemalja regije zapadnog Balkana.

Iz PSBiH posebno su izdvojili posjetu studenata Američkog univerziteta u BiH, tokom koje je predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović gostima približio zakonodavni proces te u svom predavanju promovirao konsenzusom uspostavljene ciljeve PSBiH koji proističu iz težnje BiH za priključenjem europskim i euroatlantskim integracijama.

Program "Otvoreni parlament" u prva tri mjeseca pomogao je i realizaciju projekta "Bolji parlament, jača demokratija", u okviru kojeg je nevladina organizacija "Perpetuum mobile - institut za razvoj mladih i zajednice" iz Banje Luke realizirala dvije posjete učenika iz nekoliko gradova u BiH.

Prema evidenciji Odjela za odnose s javnošću PSBiH, od 2005. godine, kada je pokrenut program "Otvoreni parlament", do kraja prošle godine PSBiH posjetilo je 21.204 gostiju iz BiH i inostranstva, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije