MUP ZHŽ-a sustavno radi na poboljšanju sigurnosti

U prvih osam mjeseci broj poginulih u ZHŽ-u manji za 73% u odnosu na 2016.

28.09.2017.
u 17:20

Nove prostorije Odsjeka upravnih poslova Široki Brijeg, tzv. CIPS, danas će biti puštene u rad na novoj lokaciji, piše Večernji list BiH. - Tako se sada prostorije CIPS-a nalaze u zgradi do Policijske uprave Široki Brijeg, priopćeno je iz MUP-a ZHŽ-a. U nove prostorije uloženo je 170.000 KM, a njihovim puštanjem u rad će Širokobriježani prvi put na jednom mjestu moći dobiti sve osobne dokumente te registrirati vozilo.

Nove prostorije

Naime, zbog nedostatka prostora, do sada se CIPS u Širokom Brijegu nalazio na dvije lokacije, što je uvelike otežavalo funkcioniranje kako djelatnicima te institucije tako i njezinim korisnicima, priopćeno je iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije. Inače, otvaranje ovih prostorija samo je jedan od segmenata poboljšanja usluga koje MUP ZHŽ-a nastoji pružiti stanovnicima te županije. Kada je riječ o sigurnosti, i tu su u proteklom razdoblju napravljeni značajni iskoraci, ponajviše zanavljanjem kadrova. Naime, početkom idućeg mjeseca na obuku kreće druga generacija kadeta MUP-a ZHŽ-a u protekle dvije godine. U mandatu sadašnjeg ministra MUP-a ZHŽ-a Zdravka Borasa već je odškolovano i primljeno u rad 30 policajaca i 6 mlađih inspektora, dok 25 kadeta za čin policajca i pet za čin mlađeg inspektora tek kreće sa školovanjem. Njihovim primanjem u rad uvelike će se smanjiti dugogodišnji problem nedostatka policajaca u toj županiji. U cilju što učinkovitijeg rada, uz policajce i mlađe inspektore, MUP ZHŽ-a je u proteklom razdoblju riješio i nedostatak određenog broja državnih službenika i namještenika. Uz ljudstvo, mnogo je truda i novca uloženo i u opremu. Tako su policajci dobili nove policijske odore i pripadajuću opremu, kupljena su nova vozila, oprema za specijalnu policiju, GPS uređaji za službena vozila, nabavljena je specijalistička oprema za policijske službenike..., za što je izdvojeno više od 750.000 KM. Tijekom protekle godine dana MUP Zapadnohercegovačke županije posebnu je pozornost posvetio sprečavanju prometnih nesreća. Tako je, nakon ankete provedene među vozačima, postavljen veći broj kućišta na području Širokog Brijega, Posušja, Gruda i Ljubuškog.

Radarska kućišta

Kućišta, koja su obilježena odgovarajućim prometnim znakovima, postavljena su na mjesta za koja je detaljnom analizom utvrđeno da su najugroženija, a uglavnom je riječ o prometnicama uz školske objekte ili onima na kojima je zabilježen veći broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodom. Ukupan projekt postavljanja kućišta za prijenosne radare stajao je manje od 20.000 KM, a opravdanost tog projekta pokazala se već u ovoj godini. Naime, prema podacima MUP-a ZHŽ-a, u 2017. u prvih osam mjeseci zabilježene su tri prometne nesreće sa smrtnim ishodom, dok je u istom razdoblju u 2016. na prometnicama ZHŽ-a poginulo 11 osoba. Riječ je o smanjenju za 73%. Podaci MUP-a ZHŽ-a pokazuju i kako je smanjen ukupan broj prometnih nesreća za 11% (432 prometne nesreće u 2017. u odnosu na 484 prometne nesreće u istom razdoblju 2016.). - Od toga imamo smanjenje broja prometnih nesreća s nastradalim osobama za 70 ili 19% (294 prometne nesreće s nastradalim osobama u 2017., 364 prometne nesreće s nastradalim osobama u 2016.) - stoji u izvješću MUP-a ZHŽ-a. Smanjen je i broj evidentiranih prekršaja po JRiM za 23% (130 prekršaja po JRiM u 2017., 168 prekršaja po JRiM u 2016.).

Dalje se navodi kako je broj počinjenih kaznenih djela manji za 19%, a broj izvješća o počinjenom kaznenom djelu nadležnom tužiteljstvu zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti prometa za 53%. - Evidentan je porast broja kontroliranih vozila na području ZHŽ-a u 2017. (47.694 vozila) u odnosu na 2016. (35.517 vozila), što je povećanje za 12.177 ili 34% - zaključeno je u izvješću MUP-a ZHŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?