u općini Vitez

U razdoblju od četiri godine u planu 52 razvojna projekta

vitez
18.09.2022.
u 12:12

Općina Vitez priprema strategiju razvitka za razdoblje 2022. - 2026. godine. Nositelj pripreme izrade strategije je općinski načelnik Boris Marjanović i povjerenstvo za njezinu izradu koje je imenovao načelnik. Povjerenstvo ima 21 člana, ono je formiralo šest radnih skupina iz različitih područja koje je radilo na izradi.


Utjecaj pandemije

Donesen je nacrt strategije i Općinsko vijeće Viteza na sjednici 21. srpnja stavilo ga je na javnu raspravu. Njezin veći dio odnosi se na prikaz sadašnjeg gospodarskog i društvenog razvitka općine. Gospodarstvo je predstavljeno prikazom broja i strukture poduzeća i poduzetničkih radnji, kretanjem ukupnog prihoda, dobiti i gubitaka gospodarskih subjekata, podacima o izvozu i uvozu, brojem i strukturom obrta i samostalnih radnji, pregledom poljoprivrednih gospodarstava, projektima plasteničke proizvodnje. Prikazan je utjecaj epidemiološke situacije na poslovanje gospodarskih subjekata, predstavljene su poslovne zone, turizam, prirodni resursi općine i važniji socioekonomski pokazatelji.

- Općina Vitez je, prema mnogim pokazateljima, nakon rata ostvarila iznadprosječan rast gospodarstva, što je, prije svega, rezultat individualnog poduzetništva, ali i napora vlasti da usmjerava gospodarske i društvene tijekove. Broj poslovnih subjekata ukazuje na usitnjenu gospodarsku strukturu. To upućuje na to da ekonomski rast generiraju mala i srednja poduzeća formirana iz privatnog kapitala koja preuzimaju odlučujuću ulogu u poslijeratnom razdoblju. Vodeće su djelatnosti trgovina i ugostiteljstvo, prerađivačka industrija i uslužne djelatnosti. Sigurno je da i u idućem razdoblju mala i srednja poduzeća preuzimaju ulogu istinskih aktera i čimbenika razvitka - naglašava se u strategiji.

Napravljena je cjelovita analiza zdravstvene i socijalne zaštite. Zdravstvena zaštita ostvaruje se kroz usluge jednog doma zdravlja i pet područnih ambulanti, osam timova obiteljske medicine, jednu hitnu pomoć, jednu javnu i četiri privatne ljekarne, jednu privatnu polikliniku, 12 privatnih stomatoloških ordinacija. Socijalna zaštita temelji se na radu općinskog Centra za socijalni rad. Predstavljeno je stanje prometne infrastrukture i zaštita okoliša, električna mreža, RTV signali, PTT, internet, vodoopskrba, kanalizacija, toplinsko grijanje, energetska učinkovitost, upravljanje otpadom, prostorno-planska dokumentacija, stanje u lokalnoj upravi, informatičke tehnologije, stanje u civilnoj zaštiti. Napravljen je pregled stanja u obrazovanju, kulturi i sportu, nevladinom sektoru i pitanju mladih, u informiranju, u stanju financija i proračunu.

- Općina Vitez kreditno se zadužila u 2019. godini u iznosu od 2,143.990 KM - glavnica 2,000.000 KM i kamata 143.990 KM, rok otplate kredita je sedam godina. Kreditna zaduženost općine na kraju 2021. iznosi ukupno 1,372.788 KM (1,309.524 KM glavnica i 63.264 KM kamata) - navode se podaci o trenutačnoj zaduženosti općine. Završni i po značenju najbitniji dio strategije, o kojemu u konačnici ovisi njezina uspješnost, sadržan je i obuhvaćen u poglavljima strateškog fokusiranja i planiranih projekata. Strateško fokusiranje sastoji se od šest elemenata: SWOT analiza, strateški i operativni ciljevi, vizija razvitka, plan provedbe, plan (izvori) financiranja i monitoring provedbe strategije razvitka. SWOT analiza temelji se na četirima značajkama: snaga, slabosti, prilike i prijetnje.


Općinski proračun

U odjeljku strateški i operativni ciljevi razvitka općine Vitez podrobno su istaknuti i navedeni operativni ciljevi i konkretni projekti uz pomoć kojih će se ti ciljevi ostvariti u brojnim područjima: gospodarstvu, poljoprivredi, privlačenju stranih ulaganja, turizmu, infrastrukturi, zaštiti okoliša, uređenju zelenih površina, obrazovanju, kulturi, sportu, lokalnoj upravi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti... Kad je riječ o izvorima financiranja, ističe se da je najsigurniji izvor vlastiti općinski proračun, ali i građani, županijske, federalne i državne vlasti te različiti europski i svjetski fondovi. Strategija završava poglavljem planiranih projekata, u kojem su razrađena 52 konkretna projekta s procjenom troškova provedbe. Građani i svi drugi zainteresirani mogli su dostaviti mišljenja, prijedloge, primjedbe na nacrt strategije, a sutra (četvrtak, 15. rujna) u dvorani Općinskog vijeća Viteza održat će se otvorena javna rasprava nakon čega slijedi njezino usvajanje na Općinskom vijeću. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije