Apsurdi u FBiH

U registru kao ime vlasnika piše Vlada, a prezime ministarstvo

26.09.2015.
u 06:30

Vlada želi uvesti reda. Počeo popis svih poduzeća kako bi se vidjelo stvarno stanje

U ovim poduzećima Vlada ima većinsko vlasništvo:

JP Nacionalni park UNA d.o.o. Bihać. UNIS Ginex d.d. Goražde, RMU Banovići d.d. Banovići, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, BH GAS d.o.o. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Operator Terminal Federacije - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, Pretis d.d. Vogotošća, Zrak d.d. Sarajevo, Tehničko remontni zavod Hadžići, Unis Tools d.o.o. Sarajevo, UNIS-GROUP d.o.o. Ilidža, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, JP Bosanskohercegovačke šume d.o.o, Sarajevo, Lutrija Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo, Šipad Export-Import d.d. Sarajevo, Feroelektro d.d. Sarajevo, Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo, Sarajevoputevi d.d. Sarajevo, JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, Zavod za saobraćaj d.o.o Sarajevo, Holding poduzeće, Putevi BiH Sarajevo, Filmski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo i Union banka d.d. Sarajevo.

Kako bi znali tko ima upravljačka prava i nad kolikim brojem javnih poduzeća, Vlada FBiH nedavno je zatražila od Agencija za privatizaciju u FBiH na adrese općinskih sudova u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Travniku, Bihaću, Tuzli i Goraždu uputi zahtjeve za usklađivanjem podataka u registru sudova na način da se FBiH uknjiži kao vlasnik državnog kapitala, a Vlada FBiH kao nositelj prava upravljanja tim poduzećima, piše Večernji list. Na popisu se nalazi nekoliko desetaka javnih poduzeća, među kojima su i oni najprofitabilniji poput dviju elektroprivreda i dva telekom operatera u FBiH. Odluka da se srede papiri nad vlasništvom u javnim poduzećima bila je povod za sporove unutar Vlade. Premijer FBiH Fadil Novalić objašnjava kako uzrok nesuglasica u Vladi FBiH nije bilo vlasništvo javnih poduzeća, već težnja da netko ima monopol nad određenim gospodarskim subjektima. U objašnjenju ove odluke kazao je kako Vlada teži da monopol nad pravnim subjektima nema samo jedna stranka, već koalicijski partneri čemu se tada protivio DF koji je u međuvremenu otišao u oporbu jer su njegovi kadrovi izravno ili neizravno upravljali s nekoliko javnih poduzeća - Vlada FBiH ne određuje je li nešto njezino ili nije, za to postoje zakoni, poručio je Novalić. - U registraciji Fabrike duhana, na mjestu gdje treba pisati ime vlasnika piše Vlada FBiH, a na mjestu za prezime piše ministarstvo, što je apsurd, naveo je Novalić. Naglašava da je od Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH dobio neodređen odgovor u kojem piše kako se Agencija zadužuje da postupi prema Zakonu o privatizaciji jer po procedurama u Povjerenstvu za vrijednosne papire, onaj tko generira promjenu u vlasničkoj strukturi nadležan je i odrediti tko će biti upisan kao vlasnik. Dodao je da je to veliki popis registriranih tvrtki u kojem se, između ostalog, navodi i 9 tvrtki koje su registrirane na Ministarstvo obrane FBiH, a neke od njih su ugašene 2005. U međuvremenu je Agencija za privatizaciju u FBiH zatražila da se uknjiži FBiH kao vlasnik i nositelj prava upravljanja nad ovim gospodarskim društvima. Vlada FBiH preuzima vlasnička prava nad Arcelorom Mittalom, Željezarom Zenica, Krivajom Zavidovići, KTK Visoko, JP Elektroprivredom HZ HB. Aluminijem Mostar, Igmanom Konjic, Fabrikom duhana Mostar, JP Šumama Herceg Bosne, JP HT Mostar, HP Mostar, Cestama Mostar, Autocestama FBiH Mostar i Hutp Salusom hotel Stela Neum. Na listi poduzeća u kojima Vlada FBiH ima pravo upravljanja nalaze se i brojna poduzeća koja su u međuvremenu zbog lošeg upravljanja u stečaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?