Koordinacija bošnjačkih političkih predstavnika:

U RS se uz podršku vlasti provodi diskriminacija

RS
24.05.2016.
u 11:26

U Banja Luci je danas održana Šesta sjednica Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u institucijama bh. entiteta RS, priopćeno je iz ureda potpredsjednika RS Ramiza Salkića, prenosi novinska agencija Patria.

Bošnjaci se suočavaju sa ozbiljnim posljedicama narastajuće diskriminacije koja se provodi uz otvorenu podršku vlasti entiteta, a svaki pokušaj da se kroz razgovore dođe do rješenja u proteklim godinama bio je osuđen na propast. Problemi u obrazovanju dostigli su svoju kulminaciju i krajnji je momenat da se krene u njihovo rješavanje, jer je načinjena nemjerljiva šteta učenicima Bošnjacima, a vlasti ne poduzimaju nikakve korake da se posljedice te štete otklone.

Također, pritisci na institucije da se ne prihvate rezultati Popisa ocijenjeni su kao destruktivna politika RS, koja se vodi s ciljem smanjenja broja Bošnjaka u ovome entitetu.

U obrazovnom sistemu bh. entiteta RS još uvijek se sistemski onemogućava pohađanje nastave na bosanskom jeziku, a Vlada RS je, putem svojih institucija dala instrukcije školama da se bosanski jezik imenuje imenom nepostojećeg jezika, čime je ušla u institucionalno kršenje osnovnih ljudska prava Bošnjaka. Kraj školske godine i suočavanje sa ozbiljnim problemima u obrazovanju, nagnali su učenike i roditelje u nekim općinama bh. entiteta RS najave izlazak na ulice. Stoga su se poslanici Kluba Domovina u Narodnoj skupštini RS i delegati u Vijeću naroda RS zaključili da se moraju poštivati sva prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u ovome entitetu. Sjednicom je predsjedavao Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji je nakon sjednice, koja je bila zatvorena za javnost, u ime cijelog saziva Koordinacije saopćio zaključke:

- Koordinacija bošnjačkih predstavnika u institucijama bh. entiteta RS podržava objavu rezultata Popisa u skladu sa Zakonom i preporukom međunarodnog monitoring tima

- Koordinacija bošnjačkih predstavnika u institucijama bh. entiteta RS smatra neophodnim sistemsko rješenje u obrazovnom procesu u RS u skladu sa Ustavom i Zakonom. Pozivamo Vijeće ministara, Vladu RS, PIC, OHR i OSCE da ovo pitanje bude prioritet u njihovom djelovanju, kako bi se pronašlo adekvatno rješenje.

Bošnjački predstavnici u institucijama bh. entiteta RS potcrtali su važnost nastavka međusobne komunikacije i koordinacije, te izrazili otvorenost za suradnju sa predstavnicima drugih naroda u institucijama ovoga entiteta, ali i na nivou Bosne i Hercegovine. Također, iskazali su podršku borbi drugih naroda protiv diskriminacije, za jednakost, ljudska prava i slobode na nivou cijele Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?