Putna infrastruktura

U rujnu počinje izgradnja dvije autoceste u RS-u

09.08.2022.
u 12:10

Prvi radovi na autocesti Prijedor - Banja Luka počet će 2. rujna, a petnaestak dana kasnije krenut će i izgradnja dionice Bijeljina - Rača, najavio je vršitelj dužnosti direktora Autoputeva Republike Srpske Slobodan Stanarević.

Stanarević je naveo da je rok za izgradnju dionice autoceste Prijedor - Banja Luka u dužini od 42 kilometra pet godina i da radovi kreću iz Prijedora.

Stanarević kaže da bi sredinom rujna, prema planu, trebali početi i zvanični radovi na dionici autoceste Bijeljina - Rača.

"Vjerujem da ćemo do kraja godine sa turskom kompanijom postići i dogovor oko dionice od Bijeljine do Brčkog, a već imamo i prijedloge oko trase koja bi trebala ići kroz Distrikt Brčko. S tim ćemo izaći u javnost kada se sve strane usuglase", rekao je Stanarević.

On je najavio da na jesen kreće i gradnja petlje u Mahovljanima na autocesti Banja Luka - Gradiška koja će služiti za isključenje na aerodrom.

Prema njegovim riječima, pored gore pomenutih puteva čeka se još niz veoma značajnih infrastrukturnih projekata kao što je dionica autoputa Vukosavlje - Brčko, ali i brzi putevi od Prijedora do Bosanske Dubice i od Bijeljine do Trebinja.

"Brzi putevi nisu u planu ove i iduće godine, ali sigurno će biti realizirani. Također, jedna kineska kompanija je zainteresirana za gradnju autoceste Banja Luka - Mrkonjić Grad. Planovi su veliki, a dobrobiti komunikacijske mreže koju gradimo biće ogromni", istaknuo je Stanarević.

Izgradnjom autocesta od Bosanskog Novog do Banje Luke, zatim Doboj, Vukosavlje, Brčko, Bijeljina, Rača pa sve do Beograda, Stanarević smatra da će se doprinijeti razvoju kompletnog sjevera RS-a i svih lokalnih zajednica koje gravitiraju na tom području.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?