Potvrđeno

U Saboru RH sljedećeg tjedna sjednica Odbora o bh. Hrvatima

05.05.2018.
u 16:00

Saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održat će u četvrtak, 10. svibnja, tematsku sjednicu posvećenu Bosni i Hercegovini, europskim integracijama te položaju Hrvata u ovoj zemlji, doznaje se od predsjednika toga odbora Bože Ljubića, piše Večernji list BiH. 

“BiH, položaj Hrvata u BiH i europski put BiH”, naziv je tematske sjednice Odbora na kojoj će uvodno izlaganje održati njegov predsjednik Ljubić, koji je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, zatim predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i saborski zastupnik i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini Željko Raguž.

Prijeti kriza

Očekuje se da će na toj sjednici Odbora sudjelovati i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković. Na ovu sjednicu bit će pozvani i izaslanici najviših državnih institucija, od Ureda premijera do predsjednice i predsjednika Sabora, kako bi se skrenula pozornost na trenutačan položaj Bosne i Hercegovine, kojoj najprije prijeti teška ustavna, politička i institucionalna kriza s obzirom da se rezultati predstojećih izbora neće moći provesti.

Uz ovu sjednicu Odbor za Hrvate izvan RH prije ljetne stanke planira održati još dvije sjednice, od kojih će se jedna odnositi na povratak prognanika s posebnim naglaskom na područje Republike Srpske. I prigodom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je očekivanje da će se provesti odluka Ustavnoga suda BiH i izmijeniti Izborni zakon ove zemlje kako bi tri naroda bila u potpunosti jednakopravna u izbornom procesu te najavio snažnu potporu BiH na njezinu euroatlantskom putu.


- Pokazujemo koliko želimo pomoći BiH, pomoći ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Treba nastojati da se poštuje odluka Ustavnoga suda BiH uoči konačnog dogovora o Izbornom zakonu i izborima koji će se ove godine održati u listopadu - rekao je Plenković.

Aktiviranje MAP-a

Dodao je da bi se time osiguralo da BiH postane funkcionalna te nastavi na putu europskih integracija, posebice nakon dostavljanja odgovora na upitnik Europske komisije. Po njegovim riječima, Hrvatska najsnažnije zagovara europsku perspektivu jugoistoka Europe, a napose Bosne i Hercegovine. Hrvatska je i najsnažnije lobirala za konačno aktiviranje Akcijskog plana za članstvo s NATO savezom te za ubrzavanje puta zemlje prema Europskoj uniji. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u više navrata je isticala snažnu potporu cijeloj državi, ali i upozoravala na potrebu da se napravi balans i ostvari jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?