Enorman rast svih troškova života

U samo mjesec dana stanovnici BiH podigli 86,1 milijuna KM kredita, najviše za potrošnju

kupovina, trgovina
Ilustracija
20.06.2023.
u 08:35

Stanovnici Bosne i Hercegovine, prema ranijim podacima Centralne banke BiH, češće uzimaju potrošačke kredite te su skloniji birati one s fiksnom kamatnom stopom

Život na kredit stanovnicima Bosne i Hercegovine nije nepoznanica. Tako se rješava stambeno pitanje, kupuje automobil, pokreće posao, ponekad i ljetuje..., međutim, enorman rast svih troškova života povećao je broj onih koji su posljednjih mjeseci predali zahtjeve bankama u nadi da će im biti odobreni određeni novčani iznosi, piše Večernji list BiH.

Koje se kamate preferiraju

Razlozi zbog kojih se traži novac sve su alarmantniji s obzirom na to da je nerijetko riječ o slamci spasa za golo preživljavanje. Stanovnici Bosne i Hercegovine, prema ranijim podacima Centralne banke BiH, češće uzimaju potrošačke kredite te su skloniji birati one s fiksnom kamatnom stopom. Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine pokazuju kako su krediti građana i tvrtki na kraju travnja ove godine iznosili 22,39 milijardi maraka, odnosno, u odnosu na ožujak, zabilježeno je povećanje od 175 milijuna maraka (0,8 posto). Isti podaci navode kako je kreditni rast registriran kod stanovništva za 86,1 milijun maraka (0,8 posto), privatnih poduzeća za 79,5 milijuna (0,9 posto), kod nefinancijskih javnih poduzeća za 5,8 milijuna (1 posto) i kod vladinih institucija za 5,5 milijuna maraka (0,5 posto). Smanjenje kreditnog rasta registrirano je kod ostalih domaćih sektora za dva milijuna maraka (1,2 posto). - Godišnja stopa rasta ukupnih kredita u travnju 2023. iznosila je 4,6 posto, nominalno 975,3 milijuna maraka. Godišnji rast kredita registriran je kod sektora stanovništva za 604,9 milijuna maraka (5,7 posto), privatnih poduzeća za 296,8 milijuna (3,3 posto), nefinancijskih javnih poduzeća za 99,2 milijuna (19,6 posto) i kod ostalih domaćih sektora za 1,4 milijuna maraka (0,8 posto). - Smanjenje kreditnog rasta na godišnjoj razini registrirano je kod vladinih institucija za 27 milijuna maraka (2,4 posto). Ukupni depoziti domaćih sektora na kraju travnja 2023. godine iznosili su 29,41 milijardu maraka, u odnosu na prethodni mjesec depoziti su povećani za 142,9 milijuna maraka (0,5 posto). Rast depozita na mjesečnoj razini registriran je kod sektora stanovništva za 110,9 milijuna maraka (0,7 posto), kod nefinancijskih javnih poduzeća za 12,9 milijuna (0,7 posto) i kod ostalih sektora za 53,8 milijuna maraka (3 posto) - naveli su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Svaki kredit ruski rulet

Raniji podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine pokazuju kako među gotovo 11 milijardi KM, koliko su kod komercijalnih banaka u prvih deset mjeseci prošle godine bili kreditno zaduženi građani ove zemlje, više od 70 posto ili gotovo osam milijardi čine nenamjenski potrošački krediti. Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH ranije su naveli kako je kod kredita koji su bili aktivni tijekom prošle godine njih 63 posto ugovoreno s fiksnom kamatnom stopom. Dakle, gotovo dvije trećine kredita su s fiksnom kamatnom stopom. Oni su na neki način zaštićeni jer im dolaskom inflacije nije rasla kamatna stopa. Ekonomisti pak ističu da je svaki kredit ruski rulet i da se dugoročno ne može prognozirati koja je vrsta kamatne stope zapravo dobitna. Ekonomski analitičar Admir Čavić tako je nedavno komentirao kako oni koji su digli kredite na 30 godina ne bi trebali paničariti zbog trenutačnog rasta kamate jer skoro može ponovno doći vrijeme jeftinog novca. - Možda će na tom prosjeku od 30 godina biti prosječna niža varijabilna u odnosu na inicijalno fiksnu kamatnu stopu - zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije