epidemija ospica

U Sarajevu 350 oboljelih, dvoje djece kritično

22.03.2019.
u 10:00

Broj oboljelih od ospica u FBiH i dalje raste. U samo mjesec dana na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a pregledano je ukupno 350 pacijenata oboljelih od ove bolesti. Trenutačno su na ovoj klinici smještena 33 pacijenta, a svakodnevno se u ambulanti pregleda više od 15 novooboljelih, piše Večernji list BiH.

Na pedijatrijskoj klinici KCUS-a smješteno je dvoje djece, oboje na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti. Poznato je da je jedna sedmomjesečna djevojčica preminula. Zbog alarmantnog stanja u Sarajevskoj županiji jučer je u KCUS-u održan sastanak u cilju što uspješnijeg rješavanja problema nastalih epidemijom ospica. Na sastanku je rečeno kako najveći pritisak trpi Klinika za pedijatriju zbog neadekvatnog postojećeg sustava zdravstvene zaštite djece na primarnoj i sekundarnoj razini u SŽ-u. Na sastanku na kojem su, uz prof. dr. Sebiju Izetbegović, ravnateljicu KCUS-a, sudjelovali i doc. dr. Amela Sofić, županijska ministrica zdravstva, kao i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo doc. dr. Aida Pilav, istaknut je i problem mogućnosti širenja zaraze na sve ostale pacijente koji su smješteni na lokaciji Jezero (Dječja kirurgija, Ginekologija i porodiljstvo, kao i svi pedijatrijski pacijenti). Problem s dugogodišnjim smještajem četiriju pacijenata koji su na mehaničkoj ventilaciji na pedijatrijskoj klinici predočen je uz zahtjev da ga Vlada SŽ-a žurno riješi uz izneseni prijedlog. Jedan takav pacijent smješten je na Klinici za zarazne bolesti. Radi se o pacijentima koji su u trajno teškom stanju i kojima, nažalost, nije moguće pomoći ni na tercijarnoj razini zdravstvene zaštite. Njima je potrebna palijativna njega, koja spada u primarnu razinu, ali i u zakonsku obvezu rješavanja na županijskoj razini vlasti. “Respiratori koji su zauzeti trebali bi omogućiti spašavanje života na tercijarnoj razini usluge, u trajanju od nekoliko dana i nakon toga da slijedi otpust pacijenta. Naravno, Županija treba hitno osigurati uvjete (prostor, kadar i opremu) za trajno teška stanja. Što se tiče ospica, spremni smo i na epidemije većih razmjera, ali ističemo potrebu hitne nabave respiratora za pacijente kod kojih se mogu razviti teške komplikacije tijekom bolesti”, kazali su iz KCUS-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije