sarajevo

U Sarajevu obilježeno 175 godina Matice Hrvatske

dfs
24.04.2017.
u 21:00

U Sarajevu je svečano obilježena 175. godišnjica Matice Hrvatske osnovane 1842. godine.

Svečanosti su među brojnim drugim zvanicama prisustvovali predsjednik Matice Hrvatske u Zagrebu Stjepan Damjanović, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Izveden je prigodan muzički program.

Predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Sarajevu Perica Vidić je naglasio da ova organizacija od osnivanja skrbi o hrvatskom nacionalnom i kulturnom identitetu i da je dio povijesti hrvatskog naroda i kulture.

U Bosni i Hercegovini je njen ogranak ustanovljen 1879. u Sarajevu, kada su prvi članovi i povjerenici počeli širiti kulturnu i povijesnu misiju.

Matica je u glavnom gradu BiH okupljala brojne istaknute ličnosti iz javnog života, među njima Antu i Tugomira Alaupovića, Safvet-bega Bašagića, Mustafu Fadilpašića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Josipa Stadlera, Ivana Šarića, Josipa Vancaša, Edhema Mulabdića i brojne druge pojedince.

Ogranak u Sarajevu prestao je raditi sa završetkom Drugog svjetskog rata 1945., neki članovi su ubijeni, a neki osuđeni na zatvorske kazne.

Obnoviteljska skupštine je održana 13. svibnja 1996. godine u Kamernom teatru i to je, po Vidićevim riječima, bio novi početak i prirodni nastavak djelovanja u Sarajevu.

Danas ogranak ima 220 članova te još 26 izvan Sarajeva.

Velika je izdavačka djelatnost Matice Hrvatske i brojne su druge kulturne manifestacije u njenoj organizaciji od osnivanja, obnove, do današnjih dana, naglasio je Perica Vidić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije