PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

U SBŽ-u tek svako šesto dijete ide u vrtić, prije polaska u školu obvezno 150 sati predškolskoga obrazovanja

10.05.2019.
u 19:30

U organizaciji Županijskog odbora Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” u Vitezu je održan okrugli stol na kojemu se raspravljalo o skoroj primjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji je u srpnju 2017. usvojio Sabor SBŽ-a.

Višestruke koristi

Najviše rasprave izazvalo je pitanje kako svoj djeci u gradskim i ruralnim sredinama osigurati uvjete za predškolski odgoj koji donošenjem zakona postaje obvezan. Istaknute su i brojne prednosti koje im u razvoju i daljnjem školovanju on donosi. Nažalost, BiH po broju djece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem značajno zaostaje za prosjekom razvijenih zemalja Europe u kojima je postotak i do 90 posto. U SBŽ-u je tek 16 posto djece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem i odgojem. Registrirano je devet javnih i sedam privatnih vrtića što, po svemu sudeći, neće biti dovoljno da bi sva djeca mogla ostvariti minimalno 150 sati pohađanja vrtića prije upisa u prvi razred osnovne škole. - Željeli smo otvoriti raspravu o ovoj vrlo važnoj temi, u prvome redu za djecu, a i žene koje rade - kaže Ankica Đuran, predsjednica ŽO Zajednice žena HDZ-a BiH. - Višestruke su koristi predškolskog odgoja i obrazovanja, od psihološkog razvoja, kvalitetnije socijalizacije, boljeg uspjeha u daljnjem školovanju. Ulagati u djecu najbolja je investicija, pa tako i u ovaj vid odgoja i obrazovanja. Iako u posljednje vrijeme i kod nas u SBŽ-u ima pomaka, još smo daleko od razvijenih europskih standarda - kazala je Ljiljana Pranjković-Kovač, predsjednica Udruge predškolskih djelatnika FBiH i Aktiva ravnatelja predškolskih ustanova u SBŽ-u, članica UO Balkanske udruge predškolskih radnika te ravnateljica JU “Dječji vrtić” u Vitezu. Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u SBŽ-u, istaknuo je kako je ulaganje u najmlađe članove društva najbolja investicija te pozvao lokalnu zajednicu, općine, da se uključe u osiguranje uvjeta za obvezan predškolski odgoj i obrazovanje koje bi trebalo zaživjeti od školske 2020./21. godine.

- Svjesni smo da je problema puno, od osiguranja prikladnog prostora, kadra, do prijevoza djece iz ruralnih sredina. Na njihovu otklanjanju već se počelo raditi, a uz Ministarstvo, koje je predvidjelo sredstva, bit će nam potrebna i pomoć lokalnih zajednica. 150 sati obveznog predškolskog obrazovanja, otprilike tri mjeseca vrtića prije škole, bit će minimum koji ćemo nastojati proširiti na puno više sati kako bi sva djeca dobila prigodu uz predškolski odgoj i obrazovanje, osigurati kvalitetne temelje za daljnji rast i razvoj - istaknuo je ministar Domić.

Nije trošak, već investicija

Obrazovanje nije trošak, već investicija, zakonom treba obuhvatiti svu djecu, a SBŽ zajedno s lokalnim zajednicama treba osigurati potrebne uvjete - prostor, kadar te novac kako bi svaki predškolac najmanje tri mjeseca pohađao vrtić, glavni su zaključci okruglog stola. Gošća je bila Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je također ukazala na važnost predškolskog obrazovanja i odgoja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?