Intenzivirani radovi

U Širokom se gradi kolodvor, kružni tok i dio kanalizacijske mreže

16.09.2015.
u 06:15

Ukupna pretpostavljena vrijednost projekta autobusnog kolodvora sa zemljištem je oko 1,5 milijuna maraka, a na površini 500 m² objekta bit će smješteni temeljni sadržaji

Ovih dana u Širokom Brijegu intenzivirani su radovi na tri infrastrukturna projekta, na izgradnji autobusnog kolodvora i kružnog toka na zapadnom ulazu u grad, te na II. fazi izgradnje kanalizacijske mreže u gradskom području. Nakon što su završeni početni radovi betoniranja temelja i ploče, u tijeku je postavljanje konstrukcije koja je namijenjena izgradnji objekta autobusnog kolodvora. Ukupna površina zemljišta na kojem će biti smješten kolodvor s popratnim sadržajima je 3910 m². Realizacijom projekta Široki Brijeg će dobiti moderni autobusni kolodvor kao javni sadržaj s pratećim uslužnim djelatnostima, donosi internetsko izdanje Večernjeg lista BiH, portal Vecernji.ba.

Ukupna pretpostavljena vrijednost projekta kolodvora sa zemljištem će iznositi oko 1,5 mil. KM. Na površini 500 m² objekta bit će smješteni temeljni sadržaji kolodvora: čekaonica, garderoba, sanitarija, te info-pultovi, ali i dodatni sadržaji kao što su kafić, fast food, turistička agencija, market i sl. Na 3000 m² partera je predviđeno 10 perona koji će biti natkriveni, kao i parkiralište za osobna vozila. Autobusni kolodvor se gradi jednim vidom javno-privatnog partnerstva između Grada Širokog Brijega i tvrtke Miškić-bus d. o. o. iz Širokog Brijega. Projekt autobusnog kolodvora izradila je tvrtka 'Urbis-86' d. o. o. za projektiranje i graditeljstvo Široki Brijeg, izvođač radova je građevinarska tvrtka A3 iz Širokog Brijega, a nadzorne poslove obavlja ZZ Tehnozaštita iz Mostara. Rok izgradnje je do kraja ove godine. Samo nekoliko stotina metara zapadno od autobusnog kolodvora u tijeku su radovi na izgradnji kružnog toka.

Izvođač radova je tvrtka HP Investing iz Mostara, poslove nadzora obavlja tvrtka Interprojekt iz Mostara, a investitor je JP Ceste FBiH. Izgradnjom ovog kružnog toka bit će kvalitetno riješen ulaz i izlaz iz grada, ali i odvajanje vozila za crkvu, Gimnaziju i osnovnu školu u Klancu. Vrijednost radova je 350.000 KM, piše Večernji list. Rok za završetak radova je početak studenoga.

U tijeku je izgradnja kanalizacijskog kolektora "B" – II. faza u gradskim područjima Oklaji i Njivice. Vrijednost ovih radova je 1,582.990,79 KM. Ova faza radova obuhvaća izgradnju kolektora na dionicima zgrada Vlade (Mala škola) - Njivice - Purigaj, zgrada Vlade (Mala škola) - Oklaji, te od zgrade Vlade prema Borku. Radovi bi trebali biti završeni do kraja godine. Izvođač radova je tvrtka KTM-Brina iz Posušja. Grad Široki Brijeg je jedan od osam gradova/općina u FBiH koji je uključen u projekt vodoopskrbe i sanitacije u Federaciji BiH. Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za ovaj projekt je 5,828.000 KM, s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg uz realizaciju kreditnog aranžmana dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2,500.000 KM.

- Sva tri infrastrukturna projekta: kolodvor, kružni tok i kanalizacijski kolektori svakako su projekti koji će uskoro, za dva-tri mjeseca dati sasvim novi izgled našem gradu. Ovdje svakako treba dodati i projekt rekonstrukcije sustava za navodnjavanje koji bi trebao biti završen u proljeće sljedeće godine. S obzirom na sveukupno gospodarsko stanje kod nas i u okruženju, nepravednu raspodjelu javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave na koju stalno ukazujem, te visinu našega proračuna, zadovoljan sam što ćemo kraj godine dočekati s navedenim infrastrukturnim projektima koji će biti završeni, izjavio je gradonačelnik Miro Kraljević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?