HKD Napredak

U Splitu održana konferencija o socijalnom dijalogu

20.02.2016.
u 08:00

U Splitu je održana međunarodna konferencija o socijalnom dijalogu “Prema europskim integracijama Balkana: socijalni dijalog motor nove socijalne kohezije” u organizaciji HKD Napredak, Kršćanskog radničkog pokreta i Centra za radnička pitanja. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz RH, BiH, Italije, Austrije, Albanije i Slovenije koji razgovaraju o dijalogu, posebice socijalnom dijalogu u svojim zemljama, ali i Europi. Predsjednik Napretka mons. prof. dr. Franjo Topić između ostaloga je govorio o dijalogu religija osvrnuvši se na nedavno održan susret pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, koji je, prema njegovim riječima, najbolji primjer dijaloga.

Susret na Kubi

- Najvažnije da su se susreli i da je za većinu ljudi bitna njihova zajednička slika koja je preko medija obišla cijeli svijet i to će se pamtiti. Slika više govori i dulje se pamti od govora i izjava. Ne treba propustiti istaknuti da se ovaj susret dogodio u Novom svijetu na Kubi koja je još uvijek dobrano komunistička zemlja i to u zračnoj luci, koje su najveća suvremena susretišta i raskrižja svijeta. Predsjednik Raul Castro je bio jedan od posrednika susreta. Možda će se u nekoj drugoj zračnoj luci susresti papa Franjo i srpski patrijarh Irinej, kazao je Topić. Predsjednik MCL-a Carlo Costalli kazao je kako dijalog nema alternative: - Posjet pape Franje Meksiku je jako važan i vjerujem da će imati dosta odjeka u cijelom svijetu. On promiče dijalog, a bez dijaloga nema boljitka. Posebno je važan dijalog u zemljama JI Europe. U tom smislu organiziramo i ove skupove na kojima razgovaramo o dijalogu koji nam je posebno važan u ovim vremenima krize. Fritz Neugebuer, bivši predsjednik austrijskog parlamenta, govorio je o dijalogu kroz prizmu povijesti.

Ključ rješenja svjetske krize

Osvrnuo se na mnoge događaje koji su obilježili povijesne tijekove u ovom dijelu Europe. - Socijalni dijalog od 1946. ima veliku važnost i on je dijete europske povijesti. Od tada ima svoju pravu vrijednost i bitno je utjecao na oblikovanje moderne Europe. Europa se gradi na evoluciji i dijalog je jako važan, kaže Nugebauer. Predstavnici sindikalnih organizacija složili su se kako je danas, više nego ikad, potreban dijalog između predstavnika vlasti, poslodavaca i sindikata. U ovakvim okolnostima najčešće i najviše stradaju radnici jer im se narušavaju prava i izmjenama zakona i kolektivnih ugovora. Ponovno je naglašeno da u suvremenom kapitalističkom sustavu treba čovjeka vratiti u središte ispred novca i interesa kapitala. To je, po mišljenju sudionika skupa, i ključ rješenja svjetske krize.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?