Projekt

U sportskoj lučici u Orašju 80 vezova za čamce, velika plaža...

17.02.2022.
u 07:28

Tvrtka iz Osijeka predstavila četiri varijante idejnog rješenja za projekt i što bi mala riječna luka trebala imati

Projekt gradnje Luke u Orašju ili točnije, po nazivu, projekta sportske lučice u Orašju, već se ozbiljno razmatra kao realan projekt koji se odavno zagovara u tom središtu izvršne vlasti Posavske županije, piše Večernji list BiH. Grad Orašje smješten je tik uz ćudljivu rijeku Savu koja je kao prirodna nepoznanica često donosila probleme Posavljacima životno vezanim uz taj riječni tok koji se proteže gotovo 70 posto duž PŽ-a.

Sve više plovila

Riječni nasip čuva grad pa i Posavinu na tom njezinu dijelu od poplava, no s druge strane uređenog nasipa prostor je koji bi trebao dobiti novu vizuru sa sadržajima riječne luke. Postojeći prostor djelomice je uređen jedino u dijelu ispred oraškog hotela "Navis", no vlasnici plovila (a njih je sve više) već odavno prema javnosti upućuju apele za uređenjem dijela obale u vidu luke. Kako se u pravilu radi o velikim projektima koje Općina ne može sama financirati, uglavnom je sve ostajalo na idejama.

Ipak, čini se kako projekt više nije samo teorija jer se o njemu ozbiljno razmatralo u općinskome poglavarstvu u Orašju. Okupili su se predstavnici općinske i županijske vlasti te ostali mjerodavni kako bi zajedničkim snagama pokušali oživjeti dugogodišnji projekt. Predstavnici tvrtke Hidroing za projektiranje i inženjering hidrotehničkih objekata iz Osijeka održali su prezentaciju koncepcijskog rješenja projekta sportske lučice s pratećom infrastrukturom na rijeci Savi.

Prezentaciju su, uz općinskog načelnika Marijana Oršolića i njegove pomoćnike, pratili i predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić s ministrima, predsjednik Općinskog vijeća Orašje Stanko Vincetić i predsjednik Udruge privatnih poduzetnika Ivo Vincetić.

Šetnica, staza za bicikle

Predstavljena su četiri idejna rješenja buduće sportske lučice za koju je zasad zamišljeno da bude smještena na općinskom zemljištu kod hotela "Navis". Prostor sportske lučice trebao bi sadržavati 80 vezova za čamce, parkirališni prostor sa 120 mjesta, prostor plaže kapaciteta 500 posjetitelja te 650 metara šetnice s pješačkom i biciklističkom stazom.

Zdenko Tadić, tehnički direktor tvrtke Hidroing, kazao je kako je cilj projekta osiguranje tehničkih uvjeta za korištenje prostora uz rijeku Savu kroz izgradnju sportske lučice s pripadajućom infrastrukturom i sadržajima te kroz videoprezentaciju predstavio sve četiri varijante ovog atraktivnog zdanja. U Hidroingu očekuju da se Općina Orašje u idućih 14 dana očituje koji varijantu želi kako bi se pristupilo izradi glavnog projekta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?