Zanimljiva inicijativa ljubuške tvrtke Arox d. o. o.

U Srednju strukovnu školu u Ljubuškom uvesti zanimanje krojač - dizajner

Ante Brkić
18.05.2024.
u 15:25

- Naša tvrtka nije samo pokrenula inicijativu i pripremila elaborat nego je spremna uložiti sredstva u opremanje kabineta za izvođenje praktične nastave u školi. Isto tako, planirali smo održavanje praktične nastave u pogonima naše tvrtke, nedaleko od škole. Uz obuku, praktična nastava bila bi i plaćena - naglašava Brkić

Opće je poznato da se u BiH, nakon što su desetljećima bila na margini, osjeća nestašica, uvjetno rečeno, ne samo klasičnih nego svih zanata, odnosno zanimanja. Neka zanimanja, kao što je, primjerice, kovač, izumiru ne samo zbog težine posla nego jeftinijih, ali ne i kvalitetnijih, industrijskih proizvoda, piše Večernji list BiH.

Nestaje i nekih, uvjetno rečeno, lijepih obiteljskih zanimanja kao što su krojači, urari...

Potaknuti prilikama

Upravo zbog toga za "uho" nam je zapela informacija o inicijativi tvrtke Arox d. o. o. iz Ljubuškog. Za one kojima je u svježem sjećanju pandemija koronavirusa, vrijedi reći da je riječ o tvrtki koja je, nakon što su stanovnici u ljekarnama pokupovali zaštitne maske, "uskočila" šivanjem medicinskih maski pod nazivom "korona". Govoreći o zanimanju čije se uvođenje očekuje od iduće školske godine, Ante Brkić, direktor i vlasnik tvrtke Arox d. o. o., osnovane prije 30 godina, kaže: - Na projekt uvođenja obrazovanja za zanimanje krojača i šivača potaknule su nas prilike. Nezaposlenih krojača, nekad vrlo popularnog zanimanja, uopće nema. Ljudi koji se bave tim pozivom, bez kojeg se ne može, sve su stariji, ne samo u Ljubuškom nego uopće u Hercegovini, a potrebe ima, ne samo u tvrtkama kao što je naša nego uopće, krojači, odnosno krojačice jako su traženi - kaže Brkić. - Inicijativu za uvođenje smjera krojača u Srednjoj školi u Ljubuškom pokrenuli smo prije nekoliko godina, očekujemo da će to zanimanje biti uvedeno od iduće, 2024./2025. školske godine. Naša tvrtka nije samo pokrenula inicijativu i pripremila elaborat nego je spremna uložiti sredstva u opremanje kabineta za izvođenje praktične nastave u školi. Isto tako, planirali smo održavanje praktične nastave u pogonima naše tvrtke, nedaleko od škole. Uz obuku, praktična nastava bila bi i plaćena - naglašava Brkić te iznosi još jednu novinu za ovdašnje prilike: - Kad i ako se uvede to zanimanje, u što čvrsto vjerujemo, raspisat ćemo natječaj za stipendiranje petero učenika tijekom svih godina školovanja. Planirali smo da to bude pet učenika koji se prvi upišu. Naglašavam još jednom, tko god se upiše u školu za zanimanje krojač - dizajner, imat će plaćenu praktičnu nastavu u pogonima naše tvrtke. Isto tako, učenicima koji budu spremni raditi tijekom školskih praznika - zimski i ljetni raspust, rad će biti plaćen. Stipendije će rasti iz godine u godinu. Prve godine će, razumljivo, biti niže, a kako se učenici budu praktično osposobljavali, stipendije će rasti. Uz tvrtku će biti vezani samo stipendisti, dok ostali mogu pokrenuti samostalni posao, a uvjeren sam da će biti posla i u nekim drugim poduzećima. Naša tvrtka je spremna za prvu generaciju upisanih dati pet stipendija, a idućih bi godina broj mogao rasti - naglašava Brkić koji ističe da je prednost imati domaću radnu snagu umjesto angažiranja krojača iz dalekih zemalja. Jasno, projekt je nominiran, očekuje se njegova realizacija.

Pojedinosti početkom lipnja

Kontaktirali smo i prof. Milu Primorac, ravnateljicu Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški, od koje smo doznali da se o pokretanju novog zanimanja vode ozbiljni razgovori, a pojedinosti o uvođenju novog zanimanja krojač - dizajner znat će se početkom lipnja. Da bi projekt počeo, uz njegovu, da tako kažemo, administrativnu i stručnu pripremu, potrebno je i zanimanje učenika i njihovih roditelja. Ako bi sve bilo prema planu, za učenike koji bi upisali to zanimanje, školovanje bi moglo biti besplatno s obzirom na to da su u ZHŽ-u plaćeni prijevoz i nabava udžbenika, dok bi se kroz praktični rad mogao osigurati džeparac. Pregledali smo i elaborat u kojem bi, od 4302 školska sata, kroz trogodišnje školovanje 2600 njih bilo praktična nastava. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?