Zastupnički dom BiH

U srijedu drugi pokušaj usvajanja proračuna institucija BiH

13.07.2020.
u 18:14

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će u srijedu, 15. srpnja, na hitnoj sjednici razmatrati izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu.

Na hitnoj sjednici Zastupničkog doma, održanoj u četvrtak, 9. srpnja Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu upućen je na usuglašavanje Kolegijumu, nakon što nije dobio entitetsku većinu.

Za Prijedlog proračuna glasovala su 22 zastupnika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana, javlja Srna. 

Proračun nije dobio entitetsku većinu jer ga nije podržalo sedam zastupnika iz Republike Srpske (SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska) zbog činjenice što nije ispoštovan dogovor koji su ranije postigli SNSD, HDZ BiH i SDA.

Prijedlog zakona o proračunu podržali su zastupnici Mirko Šarović iz SDS-a i Mira Pekić iz PDP-a, te Adil Osmanović iz SDA, dok Branislav Borenović iz PDP-a nije glasovao, iako je nazočio sjednici, što se računa da je bio suzdržan.

Prijedlog zakona o proračunu nije dobio podršku ni zastupnika HDZ-a.

Prijedlog proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 milijuna KM odnosi na financiranje institucija BiH, a ostatak na financiranje duga BiH.

Na dnevnom redu hitne sjednice naći će se i izvješće povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o prijedlogu zaključka kojim se Vijeće ministara zadužuje da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi izvan snage.

Zaključkom je predviđeno i da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Vijeću ministara.

Hitna sjednica Zastupničkog doma zakazana je za 11 sati, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?