SAMO U BIH

U svijetu BiH zastupaju pravnici 
i ekonomisti koji imaju “dokaz” o poznavanju engleskog jezika

'lagumdzija 9'
Foto: ''
19.03.2014.
u 09:31

Iz odgovora koji je stigao u Parlament moglo bi se zaključiti kako među 51 imenovanim diplomatom i 119 državnih službenika s diplomatskim zvanjima nema nestručnih, a ispada da svi govore barem jedan, ako ne dva ili tri diplomatska jezika

Mnogo je primjedbi i žalbi na rad, sposobnost i stručnost bh. diplomata u svijetu. Nerijetko se upravo to navodi kao jedan od razloga za vanjskopolitičke neuspjehe države. U kvalificiranost bh. diplomata posumnjali su i pojedini zastupnici u Parlamentu BiH pa su od Ministarstva vanjskih poslova tražili pregled obrazovne strukture i poznavanja stranih jezika svih osoba s diplomatskim statusom u veleposlanstvima, konzulatima i misijama BiH u svijetu.

Odgovor zastupnicima

Iz odgovora koji je stigao u Parlament moglo bi se zaključiti kako među 51 imenovanim diplomatom i 119 državnih službenika s diplomatskim zvanjima nema nestručnih, a ispada da svi govore barem jedan, ako ne dva ili tri diplomatska jezika, za što, navodno, svi posjeduju odgovarajuće certifikate. Očekivano, najviše bh. diplomata je završilo ekonomski ili pravni fakultet. Čak 47 bh. diplomata ima zvanje diplomiranog pravnika, a to što među diplomatskim predstavnicima imamo i 33 ekonomista nije nam puno pomoglo u provedbi tzv. “ekonomske diplomacije”, što najbolje potvrđuje skromna razina stranih investicija u BiH. Veliki je i broj bh. diplomata sa završenim Filozofskim fakultetom, a imamo i građevinskih i inženjera elektrotehnike, liječnika, pedagoga, arhitekta, novinara, politologa, strojarskih inženjera, profesora sporta, kriminalista, teologa i prirodoslovaca. Kada je u pitanju poznavanje diplomatskih jezika, većina posjeduje certifikat o poznavanju engleskog jezika, ali ima i nekoliko izuzetaka koji su u vanjskopolitičkoj službi iako nemaju dokaz da posjeduju znanje ovog jezika. Takav je slučaj sa savjetnicom u bh. Veleposlanstvu u Beču Mevlidom Jerlagić koja ima samo „dokaz“ o znanju njemačkog jezika. Isti je slučaj i sa savjetnicama u veleposlanstvima u Zagrebu i Rimu Jasmini Halkić i Veseloj Planinić, kao i s veleposlanikom u Berlinu Edinom Dilberovićem, veleposlanikom u Islamabadu Nedimom Makarevićem i ministrom-savjetnikom u Misiji BiH pri EU u Bruxellesu Jakovom Skočibušićem. Najviše je bh. diplomata s certificiranim znanjem samo njemačkog jezika u predstavništvima BiH u domovini ovog jezika. To su generalni konzul i dva konzula u Frankfurtu Dževad Šaldić, Admir Atović i Dragan Bagarić.

Dokazi o znanju

Certifikat o poznavanju kineskog jezika ima bh. veleposlanik u Kopenhagenu, Kemal Muftić, a arapskog veleposlanik u Kuvajtu Senahid Bristrić i njegov kolega u Tripoliju Ibrahim Efendić. Veleposlanica u Madridu Jasna Krivošić-Prpić ima dokaz o znanju francuskog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?