UNO BIH:

U travnju bruto naplata prihoda pala za 155,8 milijuna KM

26.05.2020.
u 16:10

U Bosni i Hercegovini je u travnju zaustavljen trend rasta prihoda od neizravnih poreza zbog djelovanja koronavirusa na ekonomiju BiH.

Po preliminarnom izvješću Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u travnju je bruto naplata prihoda  pala za 155,8 milijuna KM ili  23,4 posto.

Zbog smanjenih isplata povrata PDV-a, neto deficit naplate je ipak manji i iznosi 119,5 milijuna KM, navodi se u izvješću Odjela za makroekonomsku analizu UNOBiH.

Neto naplata je za 22,2 posto manja nego u travnju 2019., a veliki pad naplate prihoda u travnju anulirao je ostvareni suficit u naplati iz prvog tromjesječja 2020. 

Kumulativna bruto naplata prihoda za četiri mjeseca 2020. manja je za 96,7 milijuna KM u odnosu na naplatu u istom periodu 2019.

Istovremeno su isplate povrata bile manje za 41,8 milijuna KM, što je ublažilo ukupne negativne rezultate kumulativne naplate, te je u konačnici neto naplata indirektnih poreza manja za 54,6 milijuna KM, odnosno  2,7 posto.

Veliki pad prihoda u aprilu ostvaren je u najvećoj mjeri u naplati PDV-a (-28,2 milijuna KM), te putarine (-13,2 milijuna KM) i carina (- 12,9 milijuna KM), dok je rast jedino zabilježen u naplati prihoda od trošarina (+ 10,2 milijuna KM), zahvaljujući većoj naplati trošarina na duhanske prerađevine od 8,4 posto. 

Od tempa ublažavanja mjera zavisit će i tempo oporavka prihoda od neizravnih poreza u nastavku godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije