Omikron soj koronavirusa ima blaže simptome ali nije bezopasan

U Tuzli liječe šest beba, Mostar prima samo hitne slučajeve

koronavirus
Emica Elveđi/PIXSELL
22.01.2022.
u 07:44

Iako omikron daje znatno blažu kliničku sliku u odnosu na prethodne sojeve, a posebno deltu, covid bolnice se ubrzano pune, i to ne samo starijim pacijentima. Epidemiološka situacija u BiH je iz dana u dan sve teža, pa je ponovno pritisak na bolnice i zdravstvene radnike. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, Krizni stožer Sveučilišne kliničke bolnice Mostar donio je odluku kojom se od 21. siječnja 2022. godine obustavlja hladni operativni program. Izuzetak su svi onkološki i hitni pacijenti kojima će se i dalje pružati sve potrebne usluge. Odluka je inicirana zbog izrazito povećanog broja oboljelih od bolesti COVID-19 te nužne reorganizacije i prilagodbe rada svih medicinskih djelatnosti.

Hospitalizacija djece

Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla hospitalizirano je devetero djece oboljelo od Covid-19, a s njima je i devet majki pozitivnih na koronavirus. Više od polovine pozitivne djece su novorođenčad koja nemaju ni mjesec dana, njih ukupno pet, a njihova klinička slika je srednje teška.

- Djeca povremeno trebaju potporu kisika, ali ni jedno nije za mehaničku vantilaciju. Pored petero djece mlađe od mjesec dana, imamo jedno dijete od šest i pol mjeseci, a ostali su između dvije i tri godine starosti - kaže za Faktor dr. Selma Alajbegović Selimović, pulmolog na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Pored COVID-19, dr. Alajbegović Selimović ističe da trenutno imaju veliki broj respiratornih pacijenata, odnosno djece s upalom pluća, bronhitisom i sličnim tegobama.

- Imamo povećan dolazak djece oboljele i sa sumnjom na COVID-19. Dnevno u Covid-ambulanti imamo do 15 pregleda, a morali smo proširiti i Covid-odjel za hospitalizaciju. Odlukom menadžmenta i Kriznog stožera postali smo necovid infektivna klinika za djecu, jer Infektivna klinika ima veliko opterećenja zbog COVID-19. Mi sada imamo hospitaliziranu djecu s ozbiljnim zaraznim bolestima, koji se prije nisu liječili kod nas - kaže v.d. načelnica Klinike za dječije bolesti dr. Lejla Osmančević. Evidentno je da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i da kao u svim europskim zemljama, ali i susjedstvu, broj zaraženih koronavirusom raste i u BIH.

Postaje dominantan

”Mi smo to i očekivali i bilo je to na neki način normalni slijed događaja imajući u vidu da smo mi na uzorcima 24. prosinca sekvencionirali prvi put omikron virus u Bosni i Hercegovini, a znamo otprilike da tri tjedna je potrebno da bi se taj virus proširio, odnosno postao dominantan”, kazao je medijima Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva. Dodao je kako u ovom trenutku 80 posto zaraženih čini omikron, delta 20 posto. Zbog činjenice da se omikron soj izuzetno brzo širi ogromni su pritisci i na punktovima za testiranje. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić istakao je da da u ovom entitetu ima dovoljan broj testova, ali da su kapaciteti za testiranje ograničeni. Pojasnio je da se samo pacijenti koji imaju upalu pluća uglavnom testiraju PCR testom, a ostali brzim antigenskim testovima koji omogućuju bolju i bržu obradu pacijenata. Kada je riječ o brzim testovima koji se mogu kupiti u ljekarnama, Šeranić je za RTRS rekao da ne može govoriti o njihovoj pouzdanosti, ali je naglasio da su oni u svakom slučaju korisni. Prema njegovim riječima, ako pokažu da je osoba pozitivna, omogućavaju preventivno djelovanje, odnosno izbjegavanje kontakata i daljnje postupanje u skladu s preporukama i savjetima liječnika. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije