DOZNAJE VECERNJI.BA

U tvornici u Stocu gdje je izbila zaraza radi više od 100 radnika, u izolaciji i djelatnici Hitne

Facebook
25.06.2020.
u 12:02

Sljedećih dana epidemiološka situacija u općini Stolac, a time i u cijeloj HN županiji, mogla bi se naglo pogoršati. Naime, kako doznaje Vecernji.ba, problem sa širenjem koronavirusa mogao bi nastati jer se novi klaster pojavio u tamošnjoj tvornici ribe. Da stvar bude gora, u njoj radi oko 120 osoba od kojih nešto više od 50 dolazi iz Stoca, odnosno Federacije BiH dok ostali dolaze iz RS-a.

Upravo je prvi slučaj zaraze u toj tvornici zabilježen kod radnika koji dolazi iz Ljubinja.

Jednoj ženi iz Stoca koja je, naknadno će se ustanoviti, također zaražena, ukazana je pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Stolac te je prevezena u SKB Mostar. U tom trenutku nitko nije znao da ima koronavirus jer prilikom hitnog prijma nije imala simptome zaraze već probleme s gastroenteralnim traktom nakon čega je hitno prebačena u bolnicu. Tek nakon što se doznalo da i ona radi u istoj tvornici ribe, sve je alarmirano. Žena je potom testirana, a test je bio pozitivan na koronavirus.

Nažalost, radi se i o sporoj razmjeni informacija između dvaju entiteta tako da se kasno saznalo da je osoba koja dolazi iz RS-a, a radi u Stocu, zaražena, a zaraza se već proširila. 

- Nekoliko djelatnika Hitne pomoći, uključujući liječnike, medicinare, vozača moralo je u samoizolaciju, a cijeli Dom zdravlja dezinficiran je - potvrdio je za Vecernji.ba dr. Kazimir Raguž, ravnatelj stolačkog Doma zdravlja.

Ta je pacijentica smještena u Kliniku za infektivne bolesti SKB-a Mostar dok je druga zaražena žena, također radnica u tvornici ribe, trenutačno na kućnom liječenju.

Prema riječima dr. Raguža, epidemiolozi su odmah po saznanju za zarazu u tvornici otišli na teren, popisuju se kontakti, stavljaju u samoizolaciju. Nažalost, on dodaje kako bi sljedećih dana broj zaraženih mogao rasti jer se ne može pretpostaviti koliko su kontakata ostvarile zaražene osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije