NAJOPTEREĆENIJA ŽUPANIJA

U USŽ-u strahuju od navale migranata iz Afganistana

26.08.2021.
u 12:19

Sigurnosna situacija ovoga ljeta na području Unsko-sanske županije je puno povoljnija u odnosu na isti period u posljednje dvije godine, ali bi se sve moglo promijeniti ako dođe do novog priljeva migranata iz Afganistana, kaže Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova u Vladi USŽ-a. 

"Mislim da ipak do toga neće doći, ali moramo biti na oprezu. Naš najveći problem su smještajni kapaciteti, jer svake godine imamo veći broj migranata u odnosu na jedinice smještaja u prihvatnim centrima. Ono što konstantno ponavljamo jest da je potrebno takve centre otvarati i u drugim dijelovima zemlje kako bismo svi ravnomjerno podijelili teret migrantske krize. Naši maksimalni kapaciteti su 1.500 mjesta i toliko migranata optimalno možemo primiti", kaže Kljajić za Nezavisne.com.

Prema njegovim riječima, broj migranata koji u posljednjih nekoliko mjeseci dolaze na ove prostore je manji nego u ranijim godinama, a razlog tome je što su konačno profunkcionirale državne institucije zadužene za migrantsku krizu i što migranti sve češće koriste druge rute koje zaobilaze BiH. Kljajić ističe kako se radovi u prihvatnom centru Lipa, gdje se grade čvrsti objekti za smještaj i boravak migranata, bliže kraju i očekuje se da sve bude gotovo u iduća dva tjedna.

"Trenutačno u Lipi imamo oko 600 migranata, a kada ovaj centar profunkcionira imat će kapacitet 1.500 mjesta i tamo ćemo izmjestiti sve koji su bez smještaja i sada borave na otvorenom, u divljim kampovima i napuštenim objektima. Kada je u pitanju centar u Velikoj Kladuši, tamo sada boravi oko 350 migranata i tamo više nikog ne primamo. U narednom periodu odlučit ćemo hoćemo li ga potpuno zatvoriti i gdje ćemo izmjestiti sadašnje korisnike", kaže Kljajić.

Trenutačno najveći broj migranata u USŽ-u boravi u divljim kampovima u blizini granice s Hrvatskom, koji se formiraju već početkom proljeća, a tijekom zimskog perioda bivaju napušteni, kada migranti sklonište pokušavaju pronaći u urbanim područjima. Na ovim mjestima oni se pripremaju za pokušaj prelaska hrvatske granice, a do njih je vrlo teško doći zbog nepristupačnog terena.

Prema procjenama policije USŽ-a, na tim mjestima trenutačno boravi oko 1.500 migranata, a na ruku im idu i vremenski uvjeti koji su pogodni za boravak na tim mjestima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije