Na listama nova-stara lica

U visokoj politici vladaju seniori, “mladi lavovi” samo u općinama

05.10.2020.
u 21:59

Predstojeći lokalni izbori u BiH mogli bi donijeti i određene smjene, ne samo zbog toga što će doći do promjena kadrova ovisno o stranačkoj pripadnosti nego i zbog toga što će, vrlo izvjesno, doći do generacijskog pomlađivanja za razliku od viših razina vlasti, ali i stranačkih struktura, u kojima se godinama ništa bitnije ne mijenja. Iako u politici dominiraju seniori, ne samo po godinama života nego i po političkom stažu, ipak se napredak može vidjeti u pojedinim većim sredinama, piše Večernji list BiH

Vjerojatno se najveći zaokret događa upravo u gradu Mostaru gdje su gotovo po istom receptu na čelo lista za izbore pozicionirani liječnici. I to posve nova lica, koje se i ne povezuje sa stranačkim dresom triju dominantnih nacionalnih političkih opcija.

Mostar iznimka

Na čelu HDZ-ove liste je dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar, koji se pokazao izvanrednim organizatorom u vremenu koronavirusa te je ulijevao povjerenje kod građana. S druge strane, nositelj liste koju predvodi vodeća bošnjačka stranka SDA ugledni je dr. Zlatko Guzin, ravnatelj Regionalne bolnice “Dr. Safet Mujić”, te dr. Velibor Milivojević, koji je ravnatelj Opće bolnice Nevesinje i nositelj srpske liste “Ostajte ovdje”.

U Hercegovini, ponajprije u Ljubuškom, dolazi do bitnog pomlađivanja scene HDZ-ovim kandidiranjem Vedrana Markotića za gradonačelnika ovoga grada. I u Posušju HDZ izlazi s novim imenom za načelnika. U HB županiji definitivno će dvije najveće sredine Livno i Tomislavgrad dobiti nove načelnike, ali će građani birati između seniora i juniora koji dolaze iz novih stranaka nastalih raskolom u HDZ-u BiH. U središnjoj Bosni HDZ BiH, zajedno sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH, u nekoliko će sredina izaći s novim kandidatima pokazujući time i “znakove života”. To su, prije svih, Dražen Matišić u Uskoplju, Boris Marijanović u Vitezu ili Stjepan Dujo u Novom Travniku te Anto Brtan u Jajcu. U bošnjačkim sredinama velika će se bitka na skorim lokalnim izborima voditi za velika središta, ali, prije svega, Sarajevo, što bi moglo biti i okidač za promjene na razini županijske Vlade. U Republici Srpskoj uvijek je najzanimljivije tko će biti na čelu glavnoga grada Republike Srpske, Banje Luke. Novi kadar je Draško Stanivuković koji će “na megdan” još jednome SNSD-ovu političkom senioru, iznimno utjecajnom Igoru Radojičiću, aktualnom gradonačelniku ovoga grada. Za razliku od ove scene, stranačkim središnjicama i vodstvima te pozicijama na državnoj, entitetskoj ili županijskoj razini dominiraju politički seniori s velikim godinama iskustva u bavljenju politikom.

Vodeće stranke i ljudi

U HDZ-u BiH uz Dragana Čovića najbliži su suradnici Borjana Krišto, Marinko Čavara, Zdenko Ćosić, Bariša Čolak... čija je politička karijera svakog od njih dulja od 20 godina. U vodećoj srpskoj stranci Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uz Dodika su, u prvom redu, gotovo svi oni koji su s njim osnivali političku stranku ili prilazili u najranijim danima. Identična je situacija i u Stranci demokratske akcije gdje se uz Bakira Izetbegovića zadržala stara “ekipa” koju uz to uglavnom vezuje i ratni staž. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije