UNO BiH

U Zenici oduzete cigarete bez markica vrijednosti 78.100 KM

17.01.2021.
u 14:21

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) oduzeli su na području Zenice veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene trošarinskim markicama.

Tržišna vrijednost robe koju su privremeno oduzeli ovlašteni službenici Regionalnog centra Sarajevo, procjenjuju se na iznos od 78.100 KM.

"Na osnovu ranije prikupljenih obavještajnih informacija da osoba sa inicijalima A. V. dovozi cigarete bez trošarinskih markica UNO iz Hercegovine u Zenicu, te cigarete nelegalno prodaje na području Zenice, ovlašteni službenici Uprave preduzeli su niz operativno - taktičkih mjera i radnji, kojom prilikom je osoba locirana, te je otkrivena lokacija koja je služila za skladištenje trošarinskih proizvoda - cigareta bez trošarinskih markica UNO", priopćeno je iz UNO BiH.

Izvršeni su pretresi putničkog motornog vozila te dvije garaže, a tom prilikom je pronađeno 13.144 paketa cigareta koje nisu bile obilježene trošarinskim markicama UNO i vozilo koje je služilo za izvršenje kaznenog djela. Aktivnosti na tereneu provedene su prema naredbama i saglasnostima Tužilaštva BiH i Suda BiH radi prikupljanja dokaza.

Pored privremeno oduzetih cigareta zapljenjeno je i putničko motorno vozilo koje je služilo za izvršenje kaznenog djela, kao i drugi predmeti koji služe kao dokaz počinjenog kaznenog djela. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.100 KM.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo “nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda", Tužiteljstvu BiH će biti podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu. Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje i Grupe za istrage nastavljaju dalje prikupljati dokaza u vezi s ovim kazennim djelom.

U aktivnostima na terenu službenici UNO koristili su opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a kroz program EXBS.

"Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", priopćili su iz UNO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije