Federacija BiH

U ženskom zatvoru u Tuzli održavaju se vjenčanja, a do sada je rođeno i šestero djece

19.03.2018.
u 19:16

Jedini ženski zatvor u Federaciji BiH, onaj u Tuzli, već dulje je popunjen, a njegovi kapaciteti nisu dovoljni za smještaj svih osuđenica, piše Večernji list BiH. Prema informacijama iz Federalnog ministarstva pravosuđa, trenutačno se na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Tuzla nalazi 46 osuđenica.

S druge strane, kapacitet ženskog odjela je 30 osuđenica. Od ukupno 46 žena iza rešetaka, šesnaest ih se u zatvoru našlo kako bi odslužilo kaznu zbog kaznenog djela ubojstva. S druge strane, kapacitet ženskog odjela je 30 osuđenica. Iz tih podataka vidljivo je kako postoji potreba širenja ženskog odjela.

Život iza rešetaka osobito teško pada onim osuđenicima koje imaju djecu. U skladu sa zakonskim odredbama, KPZ Tuzla, jedini ženski zatvor u Federaciji BiH, dopušta im telefonske pozive, posjete, izlaske, druženja s obiteljima, ali i boravak djeteta u zatvoru do treće godine života. Kako su nam naveli iz Federalnog ministarstva pravosuđa, u tom zavodu su se žene udavale i rađala djeca. Tako je u posljednjih petnaest godina u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla rođeno 6 djece.

Ipak, prema pravilima tog zavoda, djeca s majkama mogu ostati do određene dobi, nakon čega napuštaju zatvorske prostorije. - U skladu sa ZIKS-om FBiH čl. 48. st. 2., dijete može ostati uz majku, na njezin zahtjev, do navršene tri godine života, a nakon toga predaje se, u sporazumu s majkom, obitelji ili nadležnom tijelu socijalne skrbi, koji će poduzeti potrebne mjere za smještaj djeteta. U KPZ-u Tuzla do sada je 3 djece boravilo s majkom do navršene 1 godine života, a jedno do navršene 3 godine - ističu iz resornog ministarstva. A kako izgleda odgajanje djeteta iza zatvorskih rešetaka, nedavno je opisala jedna zatvorenica.

- Kada sam ga rodila, sin je bio uz mene i još 30 osuđenica. Bilo mu je fenomenalno jer su ga sve nosile, ljuljale i tepale mu. Bio nam je prava zanimacija, poput lutkice. Prijateljica koja radi u kuhinji stalno je njemu prvom pripremala juhe, rižu na mlijeku i griz, a keksa i soka imao je u izobilju. Imao je svoj krevetić i igračke. Vrijeme nam je puno brže prolazilo dok je bio ovdje, a i ja sam mu bila posvećena 24 sata dnevno, što možda ne mogu ni neki roditelji koji su na slobodi - navela je ova osuđenica.

Iako bude vjenčanja, u toj ustanovi su nešto rjeđa u odnosu na rođenje djece. Tako su u posljednjih 15 godina zabilježena svega tri vjenčanja, a od zadnjeg su prošle gotovo četiri godine. Inače, dan im počinje tako što ustaju u šest sati i, nakon što završe s higijenskim potrebama, popiju kavu ili čaj. Slijedi doručak, pa telefonski razgovori, a poslije radno-okupacijska terapija. Osim brojnih sekcija, poput folklora, pletenja ili glazbene kulture, osuđenicima su omogućene sportske aktivnosti, a dio njih radno je angažiran u kuhinji, kao i na peglanju i pranju rublja.

Svakodnevno im se dostavlja dnevni tisak, a također izlaze u šetnju u krugu Zavoda.

U određeno vrijeme se jede te se općenito sve aktivnosti odvijaju u skladu s rasporedom. Nakon gledanja televizije, u 22 sata, 43 osuđenice ulaze u svoje ćelije, a čuvari za njima zaključavaju teška, željezna vrata s 
rešetkama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?