Zajednički zahtjev

Ubrzati gradnju strateški važne autoceste Orašje - Brčko - Tuzla

09.09.2021.
u 21:02

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić u Vladi Tuzlanske županije sudjelovao je u radu sastanka na poziv predsjednika tamošnje Vlade Kadrije Hodžića i predsjedatelja Skupštine Slađana Ilića u cilju što ranijeg započinjanja aktivnosti na izgradnji autoceste Tuzla - Brčko - Orašje te realizacije tog strateški važnog projekta za sjeveroistočnu Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH. 

Nakon dva desetljeća

Na sastanku su sudjelovali i načelnik općine Orašje Marijan Oršolić, gradonačelnik Distrikta Brčko Esed Kadrić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Sudionici sastanka smatraju da autocesta Tuzla - Brčko - Orašje predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt u oblasti cestovne infrastrukture na teritoriju sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi potpisali su zajednički zahtjev za intenziviranje aktivnosti na izgradnji autoceste Tuzla - Brčko - Orašje kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd te zahtjev za zajednički sastanak s premijerom Federacije BiH i drugim relevantnim sudionicima na federalnoj razini vlasti.

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić iskazao je zadovoljstvo održanim sastankom.

- Raduje me što sam na ovom sastanku dao doprinos i potporu jako bitnom projektu za ovu regiju, odnosno izgradnju autoceste Tuzla - Brčko - Orašje. Osim važnosti za Tuzlansku, ovaj projekt važan je i za Posavsku županiju, osobito s gospodarskoga stajališta. Sama činjenica da sam 70 kilometara putovao sat i 45 minuta govori koliko je to neobično u 21. stoljeću. Vjerujem da ćemo nakon ovog sastanka i sastanka koji uskoro očekujemo u Vladi Federacije BiH ovaj projekt intenzivirati i nakon 20 godina priče prijeći u fazu pokretanja njegove realizacije - kazao je predsjednik Vlade Posavske županije Topić.

I predsjednik županijske Vlade u Tuzli Kadrija Hodžić ističe važnost prometnice.

- Iako je regija sjeveroistočne Bosne najmnogoljudnija i najrazvijenija s najvećim punjenjem federalnih fondova, a samim time federalnih i državnih doprinosa, nepravedno je zapostavljena u cestovnoj infrastrukturi. Na problem su upućivale sve dosadašnje vlade pa je zato upriličen ovaj sastanak kako bismo zajednički uobličili zahtjev upućen prema federalnoj Vladi za rješavanje ovog problema.

Upućen je i zahtjev za zajednički sastanak kojim ćemo započeti pripreme izgradnje autoceste Tuzla - Brčko - Orašje i time riješiti zahtjeve oko 600.000 ljudi koji žive u ovoj regiji - istaknuo je premijer Hodžić.

Magistralna cesta M-1.8. Tuzla - Orašje najkraća je veza između Tuzlanske županije, Distrikta Brčko BiH i Posavske županije te najčešće korištena prometnica kao veza gospodarstvenika i građana ove regije s Europom, a koja, prema postojećim studijama, već dulje ne zadovoljava potrebe prometne potražnje i predstavlja jedan od najznačajnijih ograničavajućih čimbenika za razvoj ove regije.

Sve navedeno predstavlja dodatni argument koji potvrđuje potrebu izgradnje prometnice višeg ranga, odnosno autoceste.

Skup je pokazatelj zajedničke želje, spremnosti i opredijeljenosti ne samo predstavnika Tuzlanske županije nego i drugih sredina koje bi gravitirale ovom cestovnom pravcu da se dinamiziraju aktivnosti na realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.

U tom cilju iskazana je i spremnost da se pruži sva nužna potpora za realizaciju ovog strateškog projekta za kompletnu regiju sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

Specifičnost Distrikta Brčko BiH je što će to činiti dijelom zajedničku trasu autoceste Vukosavlje - Bijeljina, tako da je pozicija tog grada u svemu ovome jako važna - navodi Kadrić.

Razvoj gospodarstva

- Želja nam je sinkronizirati sve aktivnosti kako ne bi došlo do usporavanja realizacije ovih dvaju važnih infrastrukturnih projekata koji će prolaziti kroz teritorij Distrikta Brčko. Mi smo, kao Vlada Brčko Distrikta, spremni dati svoj doprinos da se krene s praktičnom realizacijom ovog projekta za sve nas kako bismo mogli stvarati uvjete za snažniji razvoj gospodarstva naše regije i za lakše kretanje građana - naglasio je Kadrić.

Izraženo je i očekivanje da će se ovoj inicijativi pridružiti i čelnici drugih općina i gradova koji bi imali značajne koristi od brže izgradnje autocesta Tuzla - Brčko - Orašje i Tuzla - Žepče kao dijelova autoceste Sarajevo - Beograd. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije