Novi Zakon

Učenici u HBŽ-u će se školovati za radna mjesta na tržištu

02.11.2016.
u 09:00

Koliko će se učenika upisati u neku od strukovnih škola na području Hercegbosanske županije ubuduće će uvelike ovisiti o potrebama tržišta.

Zahtjevi tržišta rada

Naime, kako stoji u novom Zakonu o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci koji je nedavno razmatran na sjednici Vlade HB županije, Ministarstvo obrazovanja osigurat će usuglašavanje potreba i zahtjeva tržišta rada s potrebom osnivanja i organiziranja institucija za strukovno obrazovanje.

Tako će resorno ministarstvo za svaku školsku godinu izraditi plan upisa u prve razrede škola, uzimajući u obzir potrebe tržišta rada. “Radi osiguranja veze između srednjeg strukovnoga obrazovanja i obuke i tržišta rada, na entitetskoj, županijskoj i na razini Brčko Distrikta BiH osnivaju se tripartitna savjetodavna vijeća koja imaju savjetodavnu ulogu, a u čiji sastav ulaze predstavnici/ce poslodavaca, sindikata i nadležnih obrazovnih vlasti”, stoji u dokumentu spomenutog zakona. Broj polaznika koje ustanova za strukovno obrazovanje upisuje u prvi razred planira se sukladno broju učenika koji završavaju osnovno obrazovanje, kadrovskim i prostornim mogućnostima ustanove, potrebama gospodarstva i slobodnim mjestima za provedbu praktičnog dijela obrazovanja. Nadalje, zakonom se definira trajanje obrazovanja.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?