banja Luka

Učenik zaražen gripom AH1N1?

ukc rs
04.02.2020.
u 20:41

Kod jednog učenika banjolučke Osnovne škole "Branko Ćopić" potvrđen je virus svinjske gripe, potvrdila je za Nezavisne Branislava Pejašinović, direktorica ove obrazovne ustanove.

Ona kaže kako su je o tome obavijestili roditelji učenika te da je po dobivenim informacijama o svemu obavijestila Dom zdravlja Banja Luka.

"O svemu smo obavijestili Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Banja Luka te po dobivenim preporukama poduzeli smo pojačane preventivne higijensko-sanitarne mjere", rekla je Pejašinović.

Bojan Vujičić, stručni suradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja Banja Luka, istaknuo je kako nemaju potvrdu o kojem tipu gripe se radi.

"Naše ekipe Higijensko-epidemiološke službe su po pozivu iz škole 'Branko Ćopić' otišle i provele određene mjere te dale preporuke. Ali nemam informaciju o kojem tipu gripe je riječ. Učenik je trenutno hospitaliziran na UKC RS", kaže Vujičić.

U UKS RS su rekli da će se danas detaljnije oglasiti o ovom slučaju.

Milka Mrđa, stručni sUradnik za odnose s javnošću u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže kako se termin svinjska gripa u svijetu, a tako i kod nas, ne koristi od 2009. godine.

"U pitanju je virus gripa tipa AH1N1. Od uzoraka testiranih u ovoj sezoni koji su bili pozitivni na gripu, 85 posto je bilo pozitivnih na tip A, od čega je 64 posto bilo podtipa A. AH1N1 koji je zastupljen u manjem obimu", rekla je Mrđa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?