Mladi Crvenog križa

Učili brzo reagirati u kriznim situacijama

24.08.2017.
u 10:00

Mladi iz Orašja, Brčkog i Šamca, njih 40 koje okuplja organizacija Crvenoga križa, nekoliko su dana sa svojim lokalnim trenerima proveli u kampu nadomak Modriče (Riječani). Na lokacijama svojstvenim brdovitome terenu, usavršavali su vještine prve pomoći i snalaženja na terenu. Nije izostao ni teorijski dio u okviru kojeg su više doznali koje opasnosti sa sobom nose minska polja i kako reagirati u takvim situacijama. Crveni križ Švicarske financira taj trogodišnji projekt pod imenom “Upravljanje rizicima”.

Posavina bez mina

- Bilo je vrlo korisno i edukativno za sve nas koji smo sudjelovali u kampu. Terenske ekipe su imale i iznenadne akcije u kojima su morale tražiti izgubljene člano ve, što su vješto i uspješno svladali. Učili smo kako pretraživati teren, ali smo i doznali puno više o opasnostima koje sa sobom nosi minski teren, o čemu je, uz ostale, govorio Ivica Marković, predstavnik organizacije “Posavina bez mina”, voditelj terenske ekipe Orašje, kazao nam je Admir Nurkić, službenik za upravljnaje u katasrofama u Crvenom križu općine Orašje.

Timovi za brza djelovanja

U Crvenom križu u Orašju mladi nikada ne izostaju u svim akcijama koje doprinose njihovoj boljoj ospsobljenosti za pomoć zajednici. Potvrdili su sobito kroz poplave u 2014. godini –Kroz kampove izgrađujemo bolju spremnost i organiziranost, ne samo u okviru naše organizacije, već i među članovima susjednih timova.

Moramo se oslanjati jedni na druge, što se najbolje primjenilo tijekom poplava koje ne poznaju granice, i gdje smo svi jedni drugima pomagali. Jedino se tako može regirati u slučaju prirodne katasrofe, kakva je poplava. Tijekom kampa u Riječanima timovi su gradili prijateljski odnos tri grada kako bi izgradili tim za eventualna zajednička djeovanja koja su potvrđena u poplavnoj 2014. godini, zaključuje Nurkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?