Boris Marjanović

Učiniti sve da zadržimo ljude i otvorimo nova radna mjesta

13.08.2020.
u 21:15

Boris Marjanović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Vitez, nedavno je jednoglasno izabran za kandidata za načelnika općine Vitez. Već je poznato kako su u ovoj lokalnoj zajednici stranke HNS-a postigle dogovor o zajedničkom koalicijskom kandidatu za načelnika, a što je vijest koja je obradovala mnoge koji promišljaju na strateški način. Marjanović u intervjuu za Večernji list govorio o očekivanjima od kampanje, kao i ciljevima rada. Ističe kako ekonomska situacija izazvana pandemijom traži fokusiranje na borbu za očuvanje radnih mjesta.

Na sjednici Općinskog odbora HDZ-a BiH predloženi ste za kandidata za načelnika općine Vitez. Očekujete li podršku i drugih hrvatskih stranaka u nastavku predizbornog procesa?

Okolnosti su takve da je trebalo razmisliti o zajedničkom kandidatu. Evo, to se i dogodilo. Uskoro ćemo donijeti slogan za ovu predizbornu kampanju; prošli put on je glasio “Hrvatsko zajedništvo”, a mislim da nismo daleko od toga ove godine, ali ćemo to prepustiti PR stručnjacima. U ovom trenutku iza zajedničkog kandidata stoje HDZ BiH, HDZ 1990. te HSS Stjepan Radić, a potporu nam daje i HKDU koji se nije prijavio za načelnika, ali je s nama u koaliciji za Općinsko vijeće.

Kakva su vaša očekivanja kada je riječ o ovogodišnjim lokalnim izborima? Odnosno kakve sve izazove čeka Vitez, ali i druge lokalne zajednice u razdoblju koje je pred nama?

Moramo biti svjesni situacije. Nije jednostavno, ovo stanje će zahtijevati jako mnogo truda i rada. Svjedoci smo negativnih posljedica koje je ostavila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. Tu, prije svega, mislim na gospodarske subjekte koji imaju priličan pad prometa, što se onda odražava i na zaposlene. Sve su to stvari koje ćemo morati na neki način rješavati, jer nam je interes da ljudi ostaju ovdje i da imaju svoja radna mjesta.

Jasno je kako brza cesta od Lašve sa sobom nosi niz strateških prednosti. U kojom opsegu je ona važna za Vitez?

Brza cesta generacijski je projekt za cijelu Lašvansku dolinu. Njezinom bi se izgradnjom svakako potaknuo gospodarski razvoj jer bismo na taj način postali dostupniji i bolje uvezani s državnim središtem. A naša je zemljopisna prednost to što se nalazimo na pola puta između dvaju najvećih gradova u BiH - Sarajeva i Banje Luke. Zato će ta prometnica biti novi zamah za razvoj gospodarstva, kao i za sve ostale prateće pojave.

Kakav je trenutačno odnos snaga u OV te koji su strateški ciljevi hrvatskih političkih opcija?

U ovom sazivu Općinskog vijeća imamo 14 vijećnika, 12 je uime koalicije predvođene HDZ-om BiH, a 2 uime HDZ 1990. Naš bi cilj bio zadržati taj odnos snaga u Vijeću, naravno uz ponovno osvajanje pozicije načelnika.

Središnja Bosna strateški je važno područje za Hrvate. Koje bi se prioritetne politike trebale provoditi na terenu kako bi se zajamčio opstanak i ostanak?

U prvom redu to je borba za osiguranje što većeg broja radnih mjesta i razvoj prometne infrastrukture. Mislim da se treba fokusirati na demografske probleme, tj. njihovo rješavanje. Znate da to nije nešto što može riješiti samo lokalna zajednica ili županija. Trebao bi postojati državni projekt demografske obnove. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?