prodaja duhana i duhanskih prerađevina

Udio crnog tržišta duhana u BiH oko 56 posto

cigarete
29.09.2020.
u 08:13

Bosna i Hercegovina prednjači kada je riječ o crnom tržištu duhana i duhanskih proizvoda i zbog toga trpe svi, i javni prihodi, a samim tim i građani.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH od početka akcije "Stop švercu", koja je imala poseban naglasak na prijavljivanje nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina, oduzela je 743 kilograma duhana i 28.751 kutija cigareta, ukupne vrijednosti preko 250.000 KM, međutim distributeri, iako podržavaju ovu akciju, kažu kako je ona kap u moru s obzirom na to da udio crnog tržišta duhana u BiH iznosi oko 56 posto, pišu Nezavisne novine. 

Bosna i Hercegovina prednjači kada je riječ o crnom tržištu duhana i duhanskih proizvoda i zbog toga trpe svi, i javni prihodi, a samim tim i građani. 

"Da akcija ne završi kao kap u moru, potrebno je da bude kontinuirana i sveobuhvatna i da na tome rade sve agencije i organizacije nadležne za suzbijanje crnog tržišta kako bi se novac iz ilegalnih počeo vraćati u legalne tijekove", rekla je Zinaida Babović, menadžerica korporativnih poslova i komunikacija u "Japan Tobacco Internationalu" (JTI) za Bosnu i Hercegovinu, dodajući kako je, prema određenim procjenama, dio crnog tržišta duhana 56 posto.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH naglašavaju kako su samo u mjesec i pol dana kampanje "Stop švercu" na otvorenu liniju UNO stigla 182 poziva, dok su u cijeloj prošloj godini na tu liniju stigla ukupno 223 poziva. 

"Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova, planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete određene količine duhana i cigareta koje su se prodavale bez toga da su bile obilježene trošarinskim markicama UNO", priopćili su jučer iz UNO. 

Distributeri u BiH naglašavaju i to da je jedan od osnovnih problema rasta crnog tržišta pogrešna trošarinska politika s obzirom na to da je BiH, iako nije članica EU, inzistirala na usuglašavanju trošarina s minimalnim trošarinama u Europi. 

I u kompaniji "British American Tobacco" (BAT) naglašavaju kako je akcija UNO dobra i da su zadovoljni kampanjom, ali dodaju kako ipak država gubi ogromne prihode s obzirom na to da su oni koji redovito plaćaju poreze onemogućeni raditi svoj posao na adekvatan način, jer je crno tržište izuzetno veliko. 

"Uvjereni smo da država svojim mjerama porezne politike, kao i kvalitetnom koordinacijom svih inspekcijskih tijela, može suzbiti crno tržište u nekoliko narednih godina", rekli su između ostalog u BAT-u. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?