Izmjene zakona u FBiH

Udovice će mirovinu umjesto s 45 dobivati tek s 50 godina

27.04.2014., Samobor - Gradjani iskoristili suncanu nedjelju za setnju gradom.   Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
19.02.2016.
u 07:00

Na obiteljske mirovine u Federaciji BiH više neće moći računati udovice koje u trenutku smrti supružnika budu mlađe od 50 godina, piše Večernji list BiH. Naime, to je jedna od novina u nacrtu zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH.

Smanjenje broja mirovina

Pravo na obiteljsku mirovinu prema dosadašnjem zakonu ostvarivala je supruga ako je na dan smrti supruga navršila 45 godina života. Prema novom zakonu, dobna granica za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu pomiče se za pet godina. Prema obrazloženju nacrta zakona, predloženim rješenjima generalno su pooštreni uvjeti za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu, a radi smanjenja broja obiteljskih mirovina te poticanja potencijalnih korisnika ovih mirovina na uključivanje u tržište rada, a što je i jedan od pravaca reforme utvrđenih Strategijom reforme mirovinskog sustava u Federaciji. Izuzetak je napravljen u slučaju udovica poginulih boraca pripadnika Armije BiH i HVO-a. Prema podacima Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Organizacije porodica šehida i poginulih branitelja FBiH i Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja HVO-a, broj ovih osoba iznosi 1100. Ukoliko se uzme u obzir da će se ovim osobama isplaćivati minimalna mirovina u Federaciji, te da prema podacima Federalnog zavoda za MIO minimalna mirovina za prosinac 2015. iznosi 326,17 KM, dolazi se do iznosa od 358,787 KM na mjesečnoj razini, odnosno 4,305.444 KM na godišnjoj razini.

Zakonska rješenja

U obrazloženju se navodi kako se treba naglasiti da sve udovice ne bi odjednom ostvarile ovo pravo, već bi se radilo o sukcesivnom uvođenju u pravo. Naime, njih oko 600 bi u 2016. ostvarile bi pravo na obiteljsku mirovinu, a svake iduće godine, sve do 2028., oko 50 udovica bi ostvarivalo pravo na godišnjoj razini. Udovice šehida, odnosno poginulih branitelja, stječu pravo na obiteljsku mirovinu kada navrše 50 godina. Izuzetak od dobne granice od 50 godina su i udovice koje su na dan smrti supruga bila potpuno nesposobna za privređivanje, odnosno ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od smrti supruga, zatim ako je poslije smrti supruga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a ona obavlja roditeljske dužnosti prema toj djeci. Udovica kojoj pravo na obiteljsku mirovinu ostvarenu po osnovi djece prestane prije navršenih 50, ali poslije navršenih 45 godina može ponovno ostvariti pravo na mirovinu kad navrši 50 godina. Udovica koja do smrti supruga nije navršila 50, ali je imala navršenih 45 godina ima pravo na obiteljsku mirovinu kad navrši 50 godina.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
l.o.p.i.n.e
10:43 19.02.2016.

Poticanja potencijalnih korisnika ovih mirovina na uključivanje u tržište rada. Pa šta vi mislite da narod neće da radi.Otvorite radna mjesta lopine jedne pa će narod raditi a ne samo sebi uzimat.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije