zastupnički dom

Udruženja i fondacije će dostavljati Ministarstvu financijske izvještaje

zastupnički dom
Foto: FENA
16.02.2016.
u 18:11

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prije izjašnjavanja o predloženom tekstu zakona, zastupnici nisu prihvatili jedan amandman koji je uložio zastupnik Nikola Lovrinović.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH uvažene su preporuke Moneyvala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene.

Između ostalog, dopunama je predviđena obaveza udruženja i fondacija da Ministarstvu pravde, kao registarskom organu, dostavljaju financijske izvještaje radi objave na web stranici, čime se dodatno osigurava praćenje financijskih tokova novca. Na ovaj način unaprijedit će se sustav prevencije borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu s preporukama Moneyvala.  

Zastupnici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U vezi s raspravom o obavezama BiH po pitanju izrade pravnih propisa u domenu kibernetičke sigurnosti u skladu s Konvencijom o kibernetičkom kriminalu i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koju je inicirao zastupnik Saša Magazinović usvojena su dva zaključka.

Jednim od njih „Zastupnički dom PSBiH upozorava sve nadležne institucije u BiH da je problem zloupotrebe interneta i nepostojanje odgovarajućih pravnih propisa jedan od ključnih sigurnosnih ???blema u BiH, te poziva na njihovo hitno rješavanje osnaživanjem kapaciteta sigurnosnih agencija u BiH, u skladu s postojećim zakonodavstvom".

Drugim zaključkom „Zastupnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana analizira neusklađenost pravnih propisa i postojećeg stanja u domenu kibernetičke sigurnosti u BiH kako bi u skladu s tim u parlamentarnu proceduru bile proslijeđene izmjenu postojećih propisa te eventualno i nova zakonska rješenja iz nadležnosti institucija BiH".

Zastupnici se danas nisu izjašnjavali o inicijativi Senada Šepića o osnivanju parlamentarne grupe za promociju osiguranja prava na slobodu vjere i uvjerenja, jer je na Šepićev prijedlog usvojen zaključak da se odgodi izjašnjavanje o inicijativi dok ne budu dostavljene dodatne informacije i prijedlozi izneseni u raspravi.

Usvojena je Šepićeva inicijativa u vezi s razmatranjem Informacije o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, s posebnim naglaskom na napade na novinare". Usvojen je i zaključak koji je predložila Zajednička komisija za ljudska prava prema kojem „Zastupnički dom obavezuje Vijeće ministara BiH da u suradnji sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama i na osnovu izvještaja tih međunardnih organizacija pripremi cjelokupan izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, koji ć? biti predmet rasprave na tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, koja je planirana Orijentacijskim planom rada za 2016.godinu, te će o tome izvjestiti domove".

Zastupnici su usvojili inicijativu Denisa Bećirovića, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 150 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, izradi Program integracije BiH u Europsku uniju i dostavi ga Zastupničkom domu".

Usvojena je i inicijativa Monike Tomić kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana od dana usvajanja ove incijative u Zastupničkom domu PSBiH u parlamentarnu proceduru dostavi analizu reforme obrazovanja u BiH, s posebnim osvrtom na reformu srednjoškolskog obrazovanja i mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.

U vezi s inicijativom zastupnika Damira Arnauta da se razmatra točka „Informacija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o mogućnostima testiranja (pilot - projekat) naprednih tehnologija u izbornom procesu na Lokalnim izborima 2016. godine", usvojen je zaključak kojim se obavezuje SIP BiH da u roku od 30 dana dostavi informaciju o mogućnostima primjene pilot-projekta na reprezentativnom i statistički relevantnom broju biračkih mjesta s ciljem testiranja različitih naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima ove godine, a u okviru postojećih proračunskih sredstava.

Zastupnici su dali suglasnost na nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma nakon čega je okončana današnja sjednica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?