Vlada ZHŽ-a usvojila nacrt izmjena Zakona o porezima

Ugostitelje trajno oslobađaju poreza na potrošnju pića

konobarica
30.11.2021.
u 08:55

Ugostitelji s područja Zapadnohercegovačke županije bit će trajno oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Naime, Vlada ZHŽ-a je na prijedlog Ministarstva financija ZHŽ-a u formi nacrta usvojila zakon o izmjenama Zakona o porezima kojem je, između ostaloga, cilj očuvanje radnih mjesta. Kako se navodi u obrazloženju spomenutog zakonskog rješenja, temeljni razlog za donošenje zakona o izmjenama Zakona o porezima je trajno ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu na području ZHŽ-a te izjednačavanje uvjeta oporezivanja ugostiteljske djelatnosti s ostalim djelatnostima, a što za cilj ima smanjenje troškova poslovanja ugostitelja, povećanje potrošnje te u konačnici očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti, piše Večernji list BiH. 

Kriza zbog pandemije

Zakon nailazi na odobrenje ugostitelja jer sve jačim razvojem turizma na području ove županije ugostiteljska djelatnost posljednjih godina značajno raste te bilježi veliki broj zaposlenih, a među najpogađenijima su krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Prema Zakonu o porezima ZHŽ-a koji je Skupština donijela 2009. utvrđene su sljedeće vrste poreza: porez na imovinu, porez na nasljedstva i darove i porez na alkoholna pića u ugostiteljstvu. - Slijedom navedenog pravne osobe i samostalni gospodarstvenici koji pružaju ugostiteljske usluge u ZHŽ-u obvezni su na potrošnju alkoholnih pića, piva, svih bezalkoholnih pića i mineralnih voda, kave i čaja plaćati porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu, i to na potrošnju alkoholnih pića po stopi od 5 posto, a na potrošnju bezalkoholnih pića po stopi od tri posto - navodi se u obrazloženju nacrta zakona o izmjenama Zakona o porezima. Podsjeća se i na činjenicu kako je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa na području ZHŽ-a i održanju stabilnosti proračuna iz 2020. pravne osobe i samostalne gospodarstvenike koji pružaju ugostiteljske usluge u ZHŽ-u oslobodio obveza plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih pića, piva, svih bezalkoholnih pića i mineralnih voda, kave i čaja tijekom trajanja nesreće proglašene odlukom o proglašenju stanja nesreće na području Zapadnohercegovačke županije prouzročene neposrednom opasnošću od pojave koronavirusa.

Pomoć i poslovanje

U obrazloženju donošenja zakona dalje se navodi kako porez na potrošnju pića predstavlja financijski teret ponajprije za ugostitelje, a ukidanjem tog poreza želi se rasteretiti ove gospodarstvenike i pomoći im u poslovanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije