EP HZ HB protiv županije

Ujedinjuju se s EP BiH da bi osporili stav HNŽ-a

'struja'
Foto: ''
11.03.2014.
u 09:24

Zanimljivo je da su prošloga tjedna predstavnici Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH održali sastanak i na njemu je bilo riječi o osporavanju Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanske županije za čije donošenje, kako navode, nije bilo valjane pravne osnove

Naprosto je nevjerojatno s koliko se bezakonja i bahatosti nastavljaju odnositi predstavnici platformaških vlasti posljednjih mjeseci svoga pljačkaškoga pohoda u javnim poduzećima na većinskim hrvatskim područjima. Iako je Zakon o vodama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stupio prošle godine na snagu, dvije Elektroprivrede odbijaju ga provesti jer to sa sobom nosi izdvajanje značajnog financijskoga kolača koji zarade na tome području. Naime, zakonom je predviđeno da uz ranije obveze prema općinama, elektroprivredna poduzeća isplaćuju i naknade za potopljeno zemljište županijama.

Zahtjev HNŽ-a

I takav je nacrt zakona donio HNŽ. Umjesto da financijski pomažu županije koje su uz općine najbliže građanima, elektroprivrede svoju dobit žele samo iskrcavati u federalnu blagajnu od koje Hrvati imaju najmanje koristi. I to je politički očekivati da čini Elektroprivreda sa sjedištem u Sarajevu, no ne i ona u Mostaru koja je nažalost postala tek ispostava takvog unitarističkoga koncepta. Zanimljivo je stoga da su prošloga tjedna predstavnici Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH održali sastanak i na njemu je bilo riječi o osporavanju Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanske županije za čije donošenje, kako navode, nije bilo valjane pravne osnove. Razmatrani su i zajednički prijedlozi i komentari prednacrta zakona o naknadi za korištenje hidroakumulacija koji bi eventualno zamijenio važeći Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata Federacije BiH.

‘Čvrsta suradnja’

- Održani sastanak plod je ranije potpisanog memoranduma o zajedničkim aktivnostima dvaju poduzeća, prema kojemu su definirani prioriteti poslovne suradnje koja uključuje zajednički nastup prema regulatorima i federalnim institucijama s ciljem pronalaženja kvalitetnijih rješenja za funkcioniranje tih elektroprivrednih poduzeća u Federaciji BiH, suradnja u području trgovine električnom energijom, upravljanje proizvodnim objektima, kao i poboljšanje suradnje na području distribucije električne energije, priopćeno je iz Elektroprivrede HZ HB. I dok su ujedinjeni kako opljačkati građane i druge veće potrošače, ova poduzeća nijednom nisu pokrenula, kao ni Federalna regulacijska agencija postupak da se smanji cijena električne energije potrošačima, ili da se, pak, najveći dio novca vrati upravo sredinama u kojima rade, a ne federalnoj rupi bez dna.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
jezero-matica
18:34 12.03.2014.

Kad je pljacka naroda u pitanju i s vragom se udruzuju!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?