OTKRIVAMO

Ukidanje 2000 mirovina je samo predizborni trik

Niksic i Helez najvise su ostetili branitelje
VL FOTO
19.09.2014.
u 09:27

Helez se hvali nezakonitom odlukom i preuveličava broj “spornih” mirovina

Svoju nimalo ružičastu predizbornu situaciju prvi čovjek SDP-a u središnjoj Bosni i aktualni federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez pokušao je popraviti bombastičnom najavom ukidanja povoljnih braniteljskih mirovina za, kako tvrdi, 2000 nelegalnih korisnika.

Odluke Vlade

Helez se pri tome poziva na odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je nedavno dala suglasnost za poništenje akata Ministarstva na čijem je on čelu iz ranijeg razdoblja, temeljem kojih su neki bivši pripadnici vojnih formacija, a posebno HVO-a, stekli pravo na mirovine. Helez tvrdi da će zahvaljujući odlukama Vlade iz prava biti izvedeni svi oni koji su zapovijedali postrojbama koje nisu imale izravnu ratnu ulogu. Prikazajući se kao spasilac entitetskog proračuna, Helez je ustvrdio kako je u proteklih 10 godina Federacije Bosne i Hercegovine zbog isplate „nezakonitih“ mirovina oštećena za oko 200 milijuna konvertibilnih maraka. Međutim, dobri poznavatelji prilika u braniteljskom sektoru tvrde da je cijela Helezova priča predizborni trik. - Taj broj je prenapuhan jer je po toj uredbi broj 3, koju je Vlada nezakonito ukinula, u mirovinu otišlo oko 2300 osoba, uključujući i državne službenike koji su ostali višak prilikom gašenja Federalnog ministarstva obrane, nositelje ratnih odličja i mnoge druge kategorije. Ta uredba je prvenstveno i donesena kako bi se zbrinuo višak kadrova koji je u reformi obrane i gašenju entitetskih vojski ostao bez posla, objašnjava naš sugovornik. Maksimalno bi oko 500 osoba moglo biti izvedeno iz prava, ali upitno do kada jer će mnogi od njih sigurno osporiti odluku Vlade.

Negativno mišljenje

Naime, Ured za zakonodavstvo je dao negativno mišljenje i rekao da Vlada ne može donositi odluke o ukidanju uredbe jer to nije upravni akt i kao takav se ne može poništavati.

Jednostavno, nema pravne mogućnosti.

Međutim, ova vlada je i ranije ignorirala propise pa je tako uradila i ovaj put. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati Zavod MIO jer on je taj koji treba realizirati ove nezakonite akte federalne Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?