U JEKU PANDEMIJE

Ukinuli deminerski dodatak od 475 KM u zemlji punoj mina

23.04.2020.
u 19:00

Iznos od 475 KM, koliko su dobivale deminerske postrojbe u sklopu Oružanih snaga BiH, ukinut je odmah po objavi vijesti da je koronavirus stigao na prostore BiH. Vijest da im je ukinut deminerski dodatak vojnici su doznali tek pri dobivanju platne liste za ožujak ove godine. Znači, bez prethodnog upozorenja ili obavijesti, što je naišlo na njihov razumljiv revolt, pogotovo što, kako su nam kazali demineri, koji su, kako tvrde, razočarani, jer veliki broj pripadnika ove postrojbe od tog dodatka sanira proračunske rupe ili vraća rate kredita. Vijest o ukidanju deminerskog dodatka potvrđena nam je iz više izvora, koji su takve “uštede” već osjetili u svojim kućnim proračunima.

U vrijeme globalne pandemije prouzročene koronavirusom kada cijela Europa i svijet upravo vojsci, medicinarima, policiji, djelatnicima civilne zaštite pokušavaju na svaki način financijski pomoći, u BiH se ukida deminerski dodatak, i to u državi koja je “zasijana” minama iz prošlog rata i za koju europske institucije konstantno upozoravaju kako su mine još uvijek velika opasnost za živote građana, osobito povratnika na prijeratna ognjišta gdje ima zaostalih mina.

Zakonsko rješenje

Kada je pak riječ o uštedama u tijelima vlasti, jedino je Administrativno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojilo odluku o smanjenju iznosa paušala sa 600 na jednu marku mjesečno te naknade za odvojeni život s 300 na jednu KM, kao i odluku o utvrđivanju naknade za odvojeni život za zakup stana za službene potrebe i troškove smještaja. Spomenimo kako je Vijeće ministara BiH zakonski definiralo kako pripadnicima Oružanih snaga BiH - profesionalnim vojnim osobama pripada pravo na poseban dodatak za pripadnike Oružanih snaga BiH - do 30 posto od osnovne plaće, s tim da ukupan fond ovog dodatka ne može biti veći od 20 posto proračuna predviđenog za osnovne plaće pripadnika Oružanih snaga BiH - profesionalnih vojnih osoba.

Specifični dodaci

Zakonom koji uređuje plaće i naknade zaposlenih, imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH, koje se financiraju iz proračuna bh. institucija, definirano je, kako piše, da Vijeće ministara BiH, na prijedlog ministra obrane BiH, donosi podzakonski akt kojim se utvrđuju specifični dodaci na osnovnu plaću za pripadnike Oružanih snaga BiH (deminerski dodatak, letački dodatak, dodatak za pripadnike jedinice OS za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava za vrijeme obuke, dodatak za službu na izdvojenim visinskim objektima i drugim dužnostima na kojima su izloženi djelovanjima štetnim za zdravlje).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?