herceg, klaić i ćosić

Ukinuti povlašteni položaj nekih županija

sastanak
22.03.2016.
u 13:55

Dr. sc. Nevenko Herceg, Marijan Klaić i Zdenko Ćosić, predsjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije održali su danas sastanak u Mostaru na kojem se razgovaralo o aktualnim temama iz mjerodavnosti županija.

Na poseban način istaknuta je žurna potreba za izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji favorizira samo određene županije. Zajedničko je stajalište kako je od 2006. godine od kada je Zakon u primjeni, većina županija uskraćena za značajna sredstva, te je izražena spremnost nastavka snažnog zalaganja za pravičniju raspodjelu i ukidanje posebnog statusa nekih županija.

Također, tema razgovora bila je provedba i donošenje zakonskih rješenja na razinama županija, među kojima, Zakona o državnoj službi, Zakona o radu i Zakona o plaćama, te opći i granski kolektivni ugovori. Sudionici razgovora suglasni su kako je potrebno dosljedno provesti dogovorena načela zakonskih rješenja na višim i nižim razinama vlasti.

Osim toga, istaknuti su problemi u oblasti obrazovanja, a na poseban način udžbenička politika. Predsjednici Herceg, Klaić i Ćosić istaknuli su nužnost donošenja novih zakonskih rješenja kako bi se zaustavila praksa izdavanja skupih udžbenika koji imaju kratak rok uporabe.

Sudionici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti suradnju i kada su u pitanju mogućnosti korištenja fondova prekogranične suradnje. U tom kontekstu izrazili su spremnost zajedničkog apliciranja na različite programe EU, ističući nedavno otvoren program INTERREG Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora, Adrion i dr.

Na kraju sastanka, sudionici su se osvrnuli na skoro održavanje tradicionalne Posavske večeri u Mostaru, ističući kako je cilj takve večeri upravo bolja suradnja županija, koju je potrebno unaprjeđivati i nastavkom kontinuiranih sastanaka poput današnjeg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?