FBiH na korak do pravednijeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Ukoliko izmjene Zakona odobri i Dom naroda, Sarajevska županija gubi povlašteni status

24.01.2022.
u 16:05

Usvajanjem  Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta, Federacija BiH je na korak do pravednije raspodjele prihoda. Ostalo je još da odobrene izmjene zakona potvrdi i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a sudeći prema raspoloženju prilikom usvajanja zakona u formi nacrta, podrška neće izostati.  
Po usvajanju u Domu naroda bit će omogućena pravednija preraspodjela javnih prihoda po županijama u Federaciji BiH na način da od ukupnog udjela Županije Sarajevo, dio bude raspoređen drugim županijama. 

Podsjećamo, više od 15 godina Sarajevska županija ima povlašten koeficijent raspodjele koji joj je omogućio daleko značajnije prihode u odnosu na preostalih devet županija. Današnja rasprava na Zastupničkom domu svela se na pravdanje većinom zastupnika bošnjačkih stranaka kako nitko ne želi ništa oduzeti Sarajevu jer ga smaraju svojim glavnim gradom, ali da nepravdu u raspodjeli više neće trpiti te su u konačnici digli ruku i sa 66 glasova „za“ podržali zakon kojim se ispravlja višegodišnja nepravda. 

Ukoliko zakon dobije podršku i u Domu naroda, što je sasvim izvjesno,  sadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskoj županiji od 1,9658 (ponder 2) bit umanjen na 1,5. To bi, prema projekcijama, u idućih godinu dana, smanjilo prihode Sarajevskoj županiji za oko 86 milijuna KM. Koeficijent bi svake sljedeće kalendarske godine bio umanjivan za 0,1 posto, do vrijednosti 1,3. 
Novac koji se na ovaj način „uzima“ iz Proračuna Sarajevske, rasporedio bi se na ostale županije u skladu s kriterijima kao što su broj stanovnika, broj školske djece te površina županije. 

Potvrdi li Dom naroda izmjene zakona koje je danas usvojio Zastupnički dom,  najviše će profitirati Tuzlanska županija koja bi, po projekcijama raspodjele za prošlu godinu,  trebala dobiti 15,8 milijuna maraka više prihoda. Zeničko- dobojska će imati 13, 3 milijuna, Unsko-sanska 9,2 milijuna KM više prihoda. 
U Proračun SBŽ slit će se 8,9 milijuna KM više prihoda,  Hercegovačko- neretvanske 7,3 milijuna,  Zapadno-hercegovačke 3,2, Hercegbosanske 2,4 milijun, Posavske 1,8 i Bosansko- podrinjske 1,4 milijuna KM.  Podršku promjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda dale su i jedinice lokalne samoprave u Federaciji BiH, gradovi i općine s izuzetkom onih u Sarajevskoj županiji, jer će i same pravednijom raspodjelom dobiti više sredstava za raličite projekte u cijeloj Federaciji BiH. Time se ostvaruje i najvažniji cilj zakona, a to je ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?