Nakon pljačke obiteljske kuće u Busovači nestalo neprocjenjivo blago

Ukradeni zlatnik iz rimskog doba Grubešić traži već dvije godine

zlatnik
Foto: Ana Popović/Vecernji.ba
28.07.2014.
u 09:54

Stručnjaci su mu vidjevši zlatnik rekli da zbog njega može glavu izgubiti

Za vjernike župe Busovača 13. lipnja poseban je dan. Tog se dana u Busovači slavi blagdan sv. Ante, zaštitnice župe pa je cijela župa u slavlju, na misi i obiteljskim okupljanjima. Upravo taj dan posljednjih godina mudro koriste lopovi kako bi u miru i tišini pljačkali kuće, dok su vjernici na misi. Dogodilo se to i Dušku Grubešiću iz sela Ravan.

Policija i istraga

Njegova i bratova kuća temeljito su opljačkane 13. lipnja 2012. godine. I bila bi to tek jedna u nizu pljački koje svakodnevno pune policijske biltene i crnu kroniku da među novcem i zlatom koji su opljačkani iz Grubešićeve kuće nije bio i jedan predmet neprocjenjive vrijednosti. Radi se o zlatniku iz vremena rimskog vojskovođe Vespasiana koji datira iz 70-ih godina poslije Krista. Grubešiću koji je zlatnik naslijedio od oca potvrdili su to u Numizmatičkom centru u Zagrebu. “Rečeno mi je da se radi o ‘aureju’ koji je korišten u međunarodnom prometu i kojim su plaćani vojnici u pohodima, osvajanjima. Također, kazali su mi da postoje tisuće zlatnika ‘aurej’, ali samo je jedan onakav kakvog sam imao te on time ima i posebnu numizmatičku vrijednost”, kaže Grubešić za Večernji list te dodaje da su mu stručnjaci u Zagrebu nakon što su vidjeli zlatnik savjetovali da ga nosi kući, dobro čuva jer bi zbog njega mogao i glavu izgubiti.

Grubešić i njegova obitelji zbog zlatnika nisu nastradali, ali jesu ostali bez njega prije više od dvije godine. Uvjereni su da je zlatnik glavni razlog zbog kojeg im je kuća opljačkana, da iza pljačke stoji netko tko ih je dobro poznavao, ali i da je u pljačku umiješana i policija koja, tvrdi Grubešić, već više od dvije godine čini sve kako bi slučaj zataškala.

“Puno je razloga zbog kojih sumnjam u policiju. Prije svega, kasnili su s očevidom, vode vrlo površnu istragu, čak su i mene slali da razgovaram s osumnjičenim. Svi policijski službenici koji su bili umiješani u istragu su u ove dvije godine napredovali u poslu. To me navodi na zaključak da su zapravo nagrađeni jer im uspijeva prikriti kradljivce, a krađom zlatnika od neprocjenjive vrijednosti, svi će se moći okoristi”, tvrdi Grubešić koji je zatražio i da se u istragu uključi Federalni MUP.

U MUP-u Srednjobosanske županije optužbe na račun policijskih službenika u Policijskoj postaji Busovača, kao i Policijskoj upravi Kiseljak odbacuju. “Istraga u ovom slučaju još je u tijeku i trajat će sve dok ne rasvijetlimo krađu. Optužbe oštećenog Grubešića odbacujemo i smatramo ih neutemeljenima”, kaže Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBŽ.

Da su njegove optužbe utemeljene, Grubešić se kaže uvjerio tragajući za podacima i o drugim pljačkama počinjenim na području Busovače. “Neke od njih jednostavno su izbrisane iz zapisnika, a jedna od njih je i pljačka kuće našeg susjeda koja se dogodila 13. lipnja 2011. godine, točno godinu dana prije nego što je opljačkana moja i kuća mojega brata. Ako je policija ‘čista’ zašto briše događaje iz zapisnika?”, pita se Duško Grubešić.

Obiteljsko naslijeđe

On policiji nakon više od dvije godine potrage za zlatnikom, ali i ostalim odnesenim vrijednostima zbog kojih trpi njegova obitelj, ne vjeruje, ali odustati od potrage neće. “Spreman sam nagraditi onoga tko mi pomogne vratiti zlatnik koji za mene ima posebnu vrijednost. On je obiteljsko naslijeđe koje sam htio ostaviti svome sinu, naslijeđe koje je moj otac ostavio meni zajedno sa svim pričama o povijesti ovoga kraja kojim su nekad prolazili rimski vojnici. Spreman sam dati 10 posto od procijenjene vrijednosti zlatnika onomu tko mi pomogne da ga pronađem”, poručuje za Vecernji.ba Duško Grubešić. Ukradeni zlatnik lopov ne bi smio prodati ni izložiti, a to vlasniku ide u prilog. Hoće li imati hrabrosti vratiti ga, pitanje je to na koje odgovor čeka Duško Grubešić i njegova obitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?