Ruište, Brkanovo brdo i Planinica

Ukupno 22 spasilačka tima sudjelovala u vježbi 'NICS Mostar 2021'

Foto: Fena
1/4
29.09.2021.
u 18:19

Nakon trodnevnih aktivnosti na lokacijama Ruišta, Brkanovog brda i Planinice u okolini Mostara te Zijemlja u općini Istočni Mostar, pokaznom vježbom održanom u srijedu na Ruištu uspješno je završena terenska vježba za korištenje NICS sistema "NICS Mostar 2021".

Zapovjednik snaga NATO-a u BiH, američki general Eric Folkestad istaknuo je kako mu je bila čast nazočiti današnjoj vježbi "NICS Mostar 2021" i predstavljati NATO i njegovih 30 članica.

- Zaista se radujem što sam bio u prilici vidjeti ovaj sustav na djelu u BiH, a uz pomoć NATO-a on je instaliran u još tri države na Balkanu koje su uvele taj sistem za upravljanje vanrednim situacijama. Za sada je u sklopu NATO programa 'Znanost za mir i sigurnost' investirano preko šest milijuna eura samo u BiH kako bi se razvio visokofunkcionalni višeslojni zapovjedni sustav za incidente koji omogućuje upravljanje kompleksnim, izvanrednim situacijama - kazao je Folkestad.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson ocijenio je kako svaka krizna situacija zahtjeva odgovor više razina.

 

Naglasio je kako ovaj sustav omogućuje da se najsvježije informacije preko raznih uređaja dostavljaju vlastima, ali i neophodnim agencijama koje se bave ovim stvarima, kao i onima koji su na terenu i prvi reagiraju na krizne situacije.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, te predstavnici Društva crvenog križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

Ukupno su sudjelovala 22 spasilačka tima sa 185 pripadnika službi zaštite i spašavanja, 28 vozila i četiri helikoptera, koji su testirali korištenje NICS softvera i razmjenu informacija uz pomoć modernih tehnologija u slučaju prirodne ili druge nesreće.

Za potrebe izvođenja vježbe pripremljen je poseban scenarij kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove uporabe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim naglaskom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije