privlačenje stranih investitora

Ulagači traže političku i pravnu sigurnost, BiH je nema

05.04.2020.
u 23:00

Udruga poslodavaca FBiH predložila je u 2019. godini 20 zakona, pet izmjena i dopuna zakona te šest inicijativa koje su poslali u Parlament Federacije BiH kako bi poboljšali poslovno ozračje. Pokazatelji govore da u BiH ni jedna ekonomska reforma nije provedena do kraja, što je stavlja na začelje zemalja regije., piše Večernji list BiH. 

S druge strane, politička nestabilnost, ali i nesigurnost u opskrbi resursima, opredjeljuje investitore da svoj kapital ulažu u susjedne zemlje. Iako je BiH odredila da je privlačenje stranih investitora jedan od strateških prioriteta, željena razina investicija još uvijek nije dostignuta zbog političke nestabilnosti, komplicirane administrativne strukture, obimne birokracije i nedovoljno poticajnog poslovnog okruženja. Kapital ne ide tamo gdje je nemirno područje.

Ekonomski stručnjaci mišljenja su kako se u BiH zakonska regulativa niti donosi niti renovira, a ona koja je donesena dosljedno se ne provodi. Dakle, to odbija one koji žele izravno investirati. Oni će nama posuđivati novac na kreditnoj osnovi, ali izravno podizati ovdje neke proizvodne objekte, jednostavno, to će se smanjiti, ističu ekonomski analitičari o problemu privlačenja stranih investicija u BiH i prije pandemije koronavirusa, a ne sada kada će biti znatno teže privući investitore u BiH.

Izravne strane investicije za devet mjeseci prošle godine iznosile su 440 milijuna eura i veće su za 29 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., prema podacima Centralne banke BiH. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, industrijska proizvodnja u prošloj godini ostvarila je pad od čak 5,1 posto u odnosu na 2018.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH u 2019. u odnosu na 2018. zabilježila je pad izvoza od 3,4 posto, a uvoz je porastao za 1,2 posto, čime je ostvarena pokrivenost uvoza izvozom od 58,8 posto, a vanjskotrgovinski deficit iznosio je 4,3 milijarde eura. Nakon kraha gospodarstva diljem svijeta zbog koronavirusa ostaje vidjeti kolike će posljedice to imati na BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?