Legalizacija

Ulje kanabisa uskoro u bh. ljekarnama

ulje
09.01.2016.
u 07:00

Prijedlog za uvođenje preparata od marihuane uskoro bi mogao biti prihvaćen, te bi se već u 2016. ovi lijekovi mogli naći u ljekarnama

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe već je uzela maha u velikom broju zemalja, a prema saznanjima Buke, uskoro bi i oboljeli od malignih bolesti u Bosni i Hercegovini mogli isprobati ovaj lijek, i to legalno. Iako još uvijek lijekovi na bazi kanabinoida, a posebno ulje marihuane, slove kao kontroverzni u službenoj medicini, BiH bi trebala u ovoj godini, uz strogu kontrolu, omogućiti građanima oboljelim od teških malignih bolesti liječenje ovim preparatima, piše Večernji list BiH.

Radna skupina

Kako bi mukama oko nabave ulja marihuane uskoro mogao doći kraj portalu je potvrđeno iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine iz kojeg navode kako je prije nekoliko dana službeno formirana stručna radna skupina koja će donijeti preporuke i mišljenja o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolirane svrhe.

“Na trećem sastanku Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, koju čine ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, federalni ministar zdravstva, ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, održanom 1. prosinca 2015. godine u Mostaru, donesen je zaključak kojim se Ministarstvo civilnih poslova BiH zadužuje formirati i koordinirati rad stručne radne skupine, piše Večernji list BiH. Ministarstvo civilnih poslova je odmah nakon održanog sastanka Konferencije zatražilo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava, komora liječnika i farmaceuta, imenovanja članova stručne radne skupine. Do sada smo zaprimili sva potrebna imenovanja, i u najskorijem vremenu bit će održan prvi sastanak stručne radne skupine.

Pomoć oboljelima

Nakon što imenovana radna skupina donese mišljenje, ono će biti dostavljeno Povjerenstvu za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga  BiH, nadležnom za daljnje postupanje”, Buki su potvrdili iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Zdenka Gojković, šefica Klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS, koja će sudjelovati i u radu novoformirane stručne radne skupine na državnoj razini, očekuje kako će prijedlog za uvođenje preparata od marihuane biti prihvaćen, zbog čega bi se već u 2016. ovi lijekovi mogli naći i u domaćim ljekarnama.

“Na sastancima sudjeluju stručnjaci iz različitih oblasti medicine. Uvjerena sam kako ćemo vrlo brzo dati pozitivno mišljenje o opravdanosti upotrebe ovih lijekova i na koji način bi se oni trebali koristiti. Naš cilj je pomoći oboljelim građanima tako što će, uz dosadašnju terapiju, dobivati i preparate od marihuane koji će se moći uzeti u ljekarnama uz dopuštenje određenog broja liječnika”, kazala je Gojković za portal. Ovaj potez bi uvelike olakšao život mnogim bolesnicima u BiH, posebice jer je već opće poznato kako ogroman broj oboljelih od multiple skleroze i malignih bolesti koristi ulje kanabisa koje nabavlja na “crnom tržištu”. Za nadati je se da se nakon legalizacije neće dogoditi situacija kao u Hrvatskoj da su preparati legalni, ali ih se ne može naći u ljekarnama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije