Demografske mjere

Umjesto 200, za ljubuške mališane moći će se kuhati 400 zdravih obroka

29.06.2022.
u 08:47

U sklopu demografskih mjera koje provodi Grad Ljubuški donesena je odluka o smanjenju cijena usluga u vrtiću. Za cjelodnevni boravak, umjesto 180 KM, plaća se upola manje - 90 KM

Dječji vrtić Ljubuški najstarija je predškolska ustanova u Ljubuškom. Ove godine proslavio je 45. rođendan, piše Večernji list BiH. Uz središnji vrtić u Ljubuškom od prije godinu i pol dana postoji i podružnica u Vitini, čije je otvaranje bilo prijeko potrebno zbog naraslih potreba djece i roditelja u tom dijelu Grada Ljubuškog.

Briga za zdravlje

Trenutačno vrtić pohađa ukupno 210 djece raspoređene u devet odgojnih skupina, preko kojih se provodi i ostvaruje odgojna djelatnost. Od toga broja u Ljubuškom je 140, a u Vitini 70 mališana. Rad se odvija i realizira u okviru cjelodnevnog desetsatnog radnog vremena i odgovarajućeg programa odgoja, obrazovanja, njege, skrbi i zaštite djece predškolske dobi koji je sukladan s radnim vremenom roditelja i potrebama djece. Radno vrijeme u toj predškolskoj obrazovnoj ustanovi počinje u 7, a završava u 17 sati.

- Posebnu pozornost poklanjamo dobrobiti djece, brizi za njihovo zdravlje te kvaliteti rada, čemu doprinosi i odgovarajući radni kadar. Vrlo nam je važna i suradnja s roditeljima kako bismo pomogli djeci u prilagodbi na promijenjene uvjete boravka, kao što su novi prostor, manje poznati odgojitelji i drugo. Prehrana djece obavlja se kroz dva obroka dnevno koji se pripremaju u našoj kuhinji prema mjesečnome jelovniku koji sastavlja povjerenstvo za prehranu pridržavajući se higijensko-sanitarnih mjera i normativa o kaloričnoj vrijednosti hrane i njezinoj raznolikosti - kaže za Vecernji.ba Ana Bubalo, v. d. ravnateljice Dječjeg vrtića Ljubuški.

Dječji vrtić Ljubuški prošao je višemjesečni program potreban za ispunjavanje kriterija za dodjelu certifikata "Vrtić - prijatelj zdrave prehrane", međunarodne akreditacijske sheme koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave prehrane i prevenciju oboljenja vezanih uz nepravilnu prehranu.

Akreditiranje vrtića provodi se u okviru međusektorskoga programa "Zdravo jedi, zdravo rasti", koji provode Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, uz potporu UNICEF-a BiH.

U sklopu demografskih mjera koje provodi Grad Ljubuški, Gradsko vijeće Ljubuškog početkom protekle, 2021. godine donijelo je odluku o smanjenju cijena usluga u vrtiću. Prema toj odluci roditelji za dijete u cjelodnevnom boravku u vrtiću, umjesto dotadašnjih 180 konvertibilnih maraka, plaćaju upola manje - 90 konvertibilnih maraka, za poludnevni boravak umjesto dotadašnjih 160 konvertibilnih maraka, plaćaju 80 konvertibilnih maraka.

Za dijete koje je cjelodnevno u jaslicama dotada se plaćalo 200 konvertibilnih maraka, a sada 100 konvertibilnih maraka, dok se za dijete koje je poludnevno u jaslicama prije izdvajalo 180 konvertibilnih maraka, sada se izdvaja 90 konvertibilnih maraka.

Korisnici usluge za prvo i drugo dijete plaćaju punu cijenu, dok je za treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji boravak u vrtiću besplatan. U prošloj, 2021. godini financiranje rada Dječjeg vrtića ostvarivalo se od uplata roditelja, iz proračuna Grada Ljubuškog, od subvencija Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije i od prihoda dobivenih od županijskoga Zavoda za zapošljavanje. Uplate roditelja iznosile su 180.138 KM, Gradsko vijeće Ljubuškog sufinanciralo je rad vrtića s iznosom od 255.000 konvertibilnih maraka, subvencija županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta iznosila je 30.600 konvertibilnih maraka, prihod županijskog Zavoda za zapošljavanje bio je 15.840 konvertibilnih maraka.

S Gradom Karlovcem

Nedavno je na Plitvičkim jezerima svečano uručeno 45 ugovora iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine vrijednih ukupno devet milijuna kuna (oko 2,250.000 KM), čime se potiče i pridonosi jačanju partnerstva Hrvata u Hrvatskoj s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

U nazočnosti ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak i Zvonke Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i v. d. ravnateljice Dječjeg vrtića Ljubuški Ana Bubalo potpisali su ugovor o sufinanciranju projekta "Zajedno za dječju radost". Projekt je vrijedan 236.400 kuna (oko 59.100 KM), a potpisom ugovora gradovi Karlovac i Ljubuški službeno su počeli međusobnu suradnju.

Projektom se investira u Dječji vrtić Ljubuški i jaslice u Zadobarju u Karlovcu. U Ljubuškom će se u Dječjem vrtiću obnoviti i preurediti kuhinja, što će omogućiti povećanje skuhanih dnevnih obroka sa sadašnjih oko 200 na 400, i ujedno poboljšati kvaliteta usluge i mogućnosti te uvjeti rada za primanje nove djece.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije