Vlada FBiH se uskoro seli u novi prostor

Umjesto 41 tisuću maraka SDP-u, Energoinvestu 36.000 od 2018.

28.09.2017.
u 19:00

Sjedište federalne Vlade uskoro će biti u zgradi sarajevskog Energoinvesta. Nešto više od 2000 četvornih metara i 10 parkirališnih mjesta za prvih šest mjeseci bit će besplatni, a nakon toga će u proračunu biti planirana stavka od 36.000 maraka mjesečno za zakup, piše Večernji list BiH. Međutim, u planu je i novo preseljenje, a ono bi trebalo biti stalno i u vlastitoj zgradi. Inače, gotovo pola proračunskih korisnika nije smješteno u prostore u vlasništvu Federacije, već plaćaju zakup.

Otkazni rok šest mjeseci

Za sada će federalna Vlada adresu u Alipašinoj ulici 41 zamijeniti onom u Ulici Hamdije Čemerlića 2. Iz SDP-ove u Energoinvestovu zgradu. I opet pod zakup, ali ovaj put nešto jeftiniji. Do sada su SDP-u plaćali 41 tisuću KM mjesečno, a od ožujka sljedeće godine Energoinvest će dobivati 36.000 maraka. Na sjednici idućega tjedna trebala bi biti dana suglasnost na ugovor s Energoinvestom, čime bi početak procesa preseljenja i službeno trebao početi. Prvo će biti preseljen ured Fadila Novalića, a ostala ministarstva i stručne službe koje funkcioniraju pri Vladi FBiH za sada će ostati smještene u SDP-ovoj zgradi u Alipašinoj ulici, s obzirom na to da prostorije u Energoinvestu još uvijek nisu useljive, a njihovo renoviranje i konačno preseljenje moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci. Iz Vlade FBiH potvrđeno je kako je ugovor sa SDP-om raskinut i da je otkazni rok šest mjeseci. U tom razdoblju i ostala tijela izvršne vlasti trebala bi biti preseljena u poslovne prostorije u Energoinvestu. 

SDP već pregovara o najmu

U novim prostorijama u idućim mjesecima bit će potrebno ugraditi nove kamere i rasporediti policajce koji će osiguravati zgradu, što neće biti nimalo lako s obzirom na to da Vlada FBiH zakupljuje dijelove prostorija na sedmom, osmom, devetom i 18. katu. S pravom se postavlja pitanje na koji način će biti raspoređeni policajci i gdje će se vršiti kontradiverzijski pregled osoba koja ulaze u zgradu. Podsjećanja radi, Energoinvest d.d. Sarajevo je 1. kolovoza 2017. dostavio ponudu za izdavanje poslovnog prostora br. 31/2017 u poslovnoj zgradi Energoinvesta d.d. Sarajevo u Ulici Hamdije Ćemerlića 2, Sarajevo, ukupne površine 2054 m² (dio prostora na 7. katu površine 379,70 m², 8. kat površine 762,90 m², dio prostora na 9. katu površine 527,20 m² i 18. kat površine 384,20 m²) i parkirališni prostor s 10 mjesta, cijena zakupa iznosi 17,55 KM/m2 s uračunatim PDV-om, odnosno na mjesečnoj razini zakup iznosi 36.047,70 KM s uračunatim PDV-om. U cijenu su uključeni uredski prostor s uslugama higijenskog, tekućeg održavanja i osiguranja sigurnosne službe zgrade, koji je pokriven videonadzorom i fizičkim osiguranjem, korištenje dvorana i dvorana za sastanke (za 15, 50 i 300 osoba) u visokom prizemlju poslovne zgrade, poslovni prostor je u funkcionalnom stanju. Plaćanje režijskih troškova je po m2, troškove telefona i interneta plaća zakupac. Ponuđeni poslovni prostor je useljiv od 1. rujna 2017. - 7., 9. i 18. kat, a od 1. listopada 2017. - 8. kat, trajanje zakupa u skladu sa zahtjevom zakupca i imajući u vidu da je otkazni rok na lokaciji u Alipašinoj ulici 41 u Sarajevu, koji trenutačno koristi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, 180 dana, spremni su ponuditi 6 mjeseci besplatnog korištenja poslovnog prostora. Prema posljednjim informacijama, Socijaldemokratska partija (SDP) već je počela pregovore o izdavanju dijela zgrade u sarajevskoj Alipašinoj ulici, u kojoj je trenutačno smještena Vlada Federacije BiH. Kako doznajemo, nakon iseljenja tijela izvršne vlasti, SDP će prostor izdavati po komercijalnim cijenama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?